USIJANA ATMOSFERA U ZAGREBU: Policija rasterala veterane, oni pobegli u crkvu
Foto: TV Nova Printscreen

Ultimatum

USIJANA ATMOSFERA U ZAGREBU: Policija rasterala veterane, oni pobegli u crkvu

Planeta -
Ispred sedišta vlade na Markovom trgu nekoliko desetina boraca iz posleđeg rata, među kojima i 100-odstotnih ratnih invalida

ZAGREB - Nekoliko stotina hrvatskih veterana ratova devedesetih okupilo se na Markovom trgu u Zagrebu! Oni nemaju nameru da se povuku sve dok se ne ispune njihovi zahtevi i poručuju da će ostati na ulici koliko god je potrebno. Međutim, policija im preti da će ih rasterati ukoliko se ne povuku sa trga!

UŽIVO

23:51 Franjevci koje je policija pustila u crkvu izašli su i formirali svojevrsni kordon i trenutno čuvaju ulaz.23:26 Policija je propustila šestoricu franjevaca u crkvu svetog Marka. Branitelji su njihov dolazak popratili aplaozom.

23.35 - Saobraćaj u Savskoj ulici je ipak normalizovan. Oko 200 ljudi skupilo se pred šatorom kod Ministarstva branitelja.

23:12 Na Trg svetog Marka puštena je jedna ekipa Hitne pomoći. Reporterka na mestu događaja videla je troje medicinskih ranika kako ulaze u crkvu svetog Marka, očito je nekome unutra loše, ali s obzirom na veći broj policajaca koji su i dalje pred ulazom u crkvu nije moguće videti što se točno i kome dogodilo, prenosi Jutarnji list.

22.50 22:50 Interventna policija opkolila je ulaz crkve sv. Marka, postupno se približivši crkvi i uguravši branitelje u nju, a na ulaznim stubama crkve je nekoliko branitelja i sveštenik.Jedan muškarac popeo se na krov obližnje Stare gradske većnice i izvikivao je pogrdne reči prema policiji i vladi, a branitelji su mu se obratili megafonom i uspeli da ga nagovore da siđe s krova.

22:36 Na Markov trg pristigli i vatrogasci, u pripravnosti je Hitna pomoć. Ujedno su došli i direktor policije Vlado Dominić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić te Krunoslav Borovec.22:28 - Protestanti su ušli unutar crkve, gde policiji nije dopuštena intervencija. Zapovednik interventne policije trenutno razgovara sa sveštenikom i predstavnicima protesta.22:19 S krova Gradske skupštine nepoznati muškarac viče i vređa policiju i, kako se čini, nekome preti na telefon.

http://www.youtube.com/watch?v=H62tVsyi0Is
22:18

22:15 Jedan po jedan u redu policajci su se postrojili, mole branitelje da se maknu, branitelji pevaju Zovi samo zovi, sa svih stranma su ih opkolili, opkolili su i novinare. Deo branitelja počeo je da vređati policajce. Jedan policijski službenik došao je s megafonom i rekao da nakon 22 sata protesti na Markovom trgu nisu dozvoljeni. Zamolio ih je da napuste prostor. Branitelji su odbili, počela je nova salva uvreda na račun policije.Policajci s malim kamericama snimaju sve.

******************

Atmosfera u Zagrebu je usijana jer je direktor policije Vlado Dominić u Dnevniku Nove TV odgovorio je na pitanje šta će se na Markovu trgu događati nakon 22 sata."Policija će raditi po zakonu. Ići ćemo najpre u dijalog s demonstrantima, a onda ćemo se dogovoriti šta dalje ako odbiju. Ako uđu u crkvu Sv. Marka, više nisu na prostoru Markovog trga', kazao je Dominić."Poručio bih im da najpre prijave skup, a onda da protestuju, dodao je direktor policije.Deo hrvatskih branitelja i ratnih invalida koji već mesecima protestuju ispred resornog ministarstva u Zagrebu okupio se danas ispred sedišta vlade gde su poručili da s Markovog trga neće otići dok ih ne primi premijer Zoran Milanović. Reč je o braniteljima koji više od 220 dana protestuju u šatoru ispred resornog ministartva u Savskoj ulici ultimativno tražeći ostavku ministra branitelja Predraga Matića i njegovih saradnika, jer smatraju da ne štite dovoljno njihova prava.Ispred sedišta vlade na Markovom trgu nekoliko desetina boraca iz posleđeg rata, među kojima i 100-odstotnih ratnih invalida, došli su danas da podrže radnike Imunološkog zavoda, ali su tamo ostali i nakon što su se radnici razišli. Oko podneva su pokraj Markove crkve postavili suncobrane, stolove i stolice, kao i transparent "100 odsto za Hrvatsku".Na pitanje novinara hoće li primiti branitelje, premijer Zoran Milanović, koji učestvuje na obeležavanju Dana Oružanih snaga u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, samo je odmahnuo rukom, dok je resorniministar Predrag Matić ocenio da problemi demonstranata nisu nerešivi "osim onih političkih i politikanskih"."Oni su, naravno, nerešivi jer se ne žele rešavati", rekao je Matić.Upitan šta će se dogoditi ako veterani podignu šator i na Markovom trgu, Matić je odgovorio da je "Hrvatska demokratska država, ali istovremeno i pravna".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track