Kamenjem na policiju, sprečen odlazak u albanski deo grada

Kamenjem na policiju, sprečen odlazak u albanski deo grada

Planeta -
Glavninu među 200 do 300 okupljenih činili su maloletnici, članovi navijačkih grupa više makedonskih klubova, koji su tokom kretanja kroz centar grada zapalili jedna kontejner

SKOPLJE - Na protestu ispred zgrade Vlade u centru Skoplja, organizovanom zbog petostrukog ubistva u četvrtak kod veštačkog jezera u selo Smiljkoci kod Skoplja, nekoliko stotina učesnika danas poslepodne bacalo je kamenice na policiju, novinare i prolaznike, uzvikujući nacionalističke i antialbanske parole.

Glavninu među 200 do 300 okupljenih činili su maloletnici, članovi navijačkih grupa više makedonskih klubova, koji su tokom kretanja kroz centar grada zapalili jedna kontejner.

Policija je mirno pratila njihovo divljanje i nije upotrebila silu.

Demonstranti su skup počeli paljenjem sveća ispred zgrada Vlade, pevanjem nacionalističkih pesama i uzvikivanjem antialbanskih parola.

Potom su krenuli prema mostu Goce Delčev i Kamenom mostu, s namerom da odu ka mestu Bit Pazar, gde se nalazi najveća zelena pijaca u Skoplju, koja je neki vid granice sa severnim delom grada gde u većini živi albansko stanovništvo.

Policija ih je presrela kod zgrade parlamenta i odvratila od te namere.

Policijske snage su raspoređene i u Staroj skopskoj čaršiji i u blizini spomenika Skender Bega.

Nekoliko novinarskih ekipa je prijavilo da su njihovi novinari i snimatelji pogođeni kamenicama dok su bili na zadatku.

Ovaj protestni skup je organizovan preko socijalnih mreža.

Večeras se u sabornom hramu Sveti Kliment Ohridski u Skoplju održava molitveni skup u organizaciji nevladinih organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track