RUSKI KOZACI KRENULI NA BERLIN: Na konjima će preći put dug 2.500 kilometara!
Foto: Youtube

U slavu sovjetskih boraca

RUSKI KOZACI KRENULI NA BERLIN: Na konjima će preći put dug 2.500 kilometara!

Planeta -
Krenuli smo u pohod da bismo odali počast Konjičkoj jedinici Crvene armije, koja je hrabro ratovala u Velikom otadžbinskom ratu i prošla put od Moskve do Berlina, rekao je Pavel Moščalkov
1 / 2 Foto: Youtube

Ruski kozaci krenuli su na konjima iz Moskve ka Berlinu u prijateljskom pohodu organizovanom povodom 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

Na svom putu kozaci će preći dve i po hiljade kilometara kroz četiri države.

"Krenuli smo u pohod da bismo odali počast Konjičkoj jedinici Crvene armije, koja je hrabro ratovala u Velikom otadžbinskom ratu i prošla put od Moskve do Berlina", rekao je Pavel Moščalkov, vlasnik ergele iz mesta Sergijev Posad pokraj Moskve, gde su se kozaci pripremali za pohod.

Grupa od 17 kozaka iz Rostova na Donu i okoline, od 18 do 67 godina preći će trasu kojom su išle konjičke jedinice Crvene armije 1941. do 1945. godine.

Prelaziće po 30 kilometara dnevno i posetiti 20 mesta stradanja sovjetskih vojnika koji su poginuli oslobađajući taj deo Evrope, odati im poštu, položiti vence i zapaliti sveće, a planiraju i prikaze jahačkih veština i rukovanja sabljom.

U Berlinu će biti organizovan veliki svečani koncert. Pohod je i započet muzičkom manifestacijom na Poklonoj gori na kojoj su nastupili pitomci kozačkog korpusa "Mihail Šolohov".

Pohod je blagoslovio Njegova svetost patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, a kozaci nose ikonu Smoljenske Bogorodice i autentičnu kopiju crkve iz pohoda vođe Matveja Platova.

Pokroviteljstvo nad tim patriotskim pohodom preuzeli su kancelarija ruskog predsednika Vladimira Putina i ministarstva odbrane i spoljnih poslova Rusije.

"Staza nakvašena krvlju koju će preći kozaci, poznata je svakoj ruskoj, beloruskoj, poljskoj i nemačkoj porodici. Mi želimo da joj udahnemo novi smisao, da naglasimo zajedničku sudbinu Rusije i Evrope", rekao je direktor ruske Carine Andrej Beljanjinov, koji stoji na čelu organizacionog komiteta marša.

Beljanjinov je naglasio da kozaci ne žele nikakve vojne i militantne parole i obeležja, a da manifestacija ima čisto rodoljubiv i sportski karakter.

"Takve manifestacije učvršćuju prijateljstvo među narodima, bez obzira na okolnosti koje nas danas bez sumnje opterećuju", rekao je Beljanjinov.

http://www.youtube.com/watch?v=1LTQVRxDdH4

(Vesti-online/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track