NAGRADILI NACISTE: Bivšim esesovcima isplaćeno 20 miliona dolara
Foto: Wikipedia

130 zločinaca podelilo novac

NAGRADILI NACISTE: Bivšim esesovcima isplaćeno 20 miliona dolara

Planeta -
Reč je nekadašnjim pripadnicima SS-a i drugih formacija za koje se sumnja da su učestvovali u zločinima Trećeg rajha tokom Drugog svetskog rata

Više od 130 osumnjičenih ratnih zločinaca nacističke Nemačke je, prema administraciji socijalnog osiguranja SAD-a, podiglo u vidu penzija i drugih socijalnih davanja 20,2 miliona dolara. Reč je nekadašnjim pripadnicima SS-a i drugih formacija za koje se sumnja da su učestvovali u zločinima Trećeg rajha tokom Drugog svetskog rata.

Prema izveštaju koji će biti objavljen sledeće nedelje, oko 5,7 miliona dolara isplaćeno je pojedincima koji su deportovani a za koje je utvrđeno da su učestvovali u nacističkim progonima.

Preostalih 14,5 miliona dolara isplaćeno je ljudima koji nisu deportovani ali za koje postoje sumnja da su sarađivali sa nacistima u periodu kada su milioni Jevreja stradali u holokaustu. Pre sedam meseci istragom Asošieted presa otkriveno je da je Ministarstvo pravde iskoristilo rupe u zakonu i ponudilo osumnjičenim ratnim zločincima da napuste SAD pre postupka deportacije sa pravom zadržavanja penzija.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track