SLOMIO NOGU: Državni sekretar SAD Džon Keri u bolnici u Ženevi
Foto: Reuters

Imao nezgodu

SLOMIO NOGU: Državni sekretar SAD Džon Keri u bolnici u Ženevi

Planeta -
Keri je dobro raspoložen i obavio je niz telefonskih razgovora, uključujući i sa američkim predsednikom Barakom Obamom

VAŠINGTON, ŽENEVA - Američki državni sekretar Džon Keri, koji je u nedelju u Francuskoj slomio desnu nogu dok je vozio bicikl na delu trase gde se održava biciklistička trka Tur de Frans, ostaće noćas u bolnici u Ženevi, a sutra će se vratiti u SAD, saopštio je Stejt department.

"Državni sekretar je nameravao da krene večeras za SAD, ali posle dodatnih konsultacija zaključeno je da je za njega bolje da ostane tokom noći u bolnici, na posmatranju iz predostrožnosti", naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Kirbi je dodao da je Keri dobro raspoložen i da je obavio niz telefonskih razgovora, uključujući i sa američkim predsednikom Barakom Obamom, prenela je agencija Rojters. Ranije je objavljeno da je Keri otkazao planirane posete Madridu i Parizu. Keri je vozeći bicikl udario u ivičnjak, pao i slomio desnu butnu kost, ali povreda nije opasna po život i očekuje se njegov potpuni oporavak, rekao je ranije Kirbi.

On je danas trebalo da otputuje u Madrid, u prvu posetu Španiji u svojstvu državnog sekretara, tokom koje je trebalo da potpiše bilateralni vojni sporazum koji bi SAD omogućio da trajno koristi vazduhoplovnu bazu u Moronu, u provinciji Sevilja.

U ponedeljak je trebalo da ode u Pariz na sastanak sa iračkim premijerom Hajdarom al-Abadijem i članovima koalicije koja se bori protiv ekstremne džihadističke organizacije Islamska država. Keri je posle incidenta u Sjonzijeu, blizu Šamonija u francuskim Alpima, helikopterom prebačen u Univerzitetsku bolnicu u Ženevi.

Keri je u subotu u Ženevi razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Irana Mohamadom Džavadom Zarifom u nastojanju da se obezbedi konačni sporazum o iranskom nuklearnom programu, pre 30. juna koji je postavljen kao rok za njegovo postizanje.

Razgovori nisu ušli u drugi dan, kako je planirano, nakon što je Teheran odbacio ključni zahtev Zapada o inspekciji nuklearnih postrojenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track