ŠAMAR VELIKOM BRATU Senat SAD: Država više ne sme da uhodi svoje građane
Foto: Reuters

Istorijska odluka američkog pravoduđa

ŠAMAR VELIKOM BRATU Senat SAD: Država više ne sme da uhodi svoje građane

Planeta -
Sporne odredbe Patriotskog akta, zakona koji je dozvoljavao prisluškivanje stanovnika SAD, barem za jedan dan su zvanično prestale da važe, nakon što im Senat nije izglasao poverenje. Ipak, nastavak debate očekuje se danas, a mnogi smatraju da će se špijuniranje nastaviti, samo u drugom obliku.

Sporne odredbe Patriotskog akta, zakona koji je dozvoljavao prisluškivanje stanovnika SAD, barem za jedan dan su zvanično prestale da važe, nakon što im Senat nije izglasao poverenje. Ipak, nastavak debate očekuje se danas, a mnogi smatraju da će se špijuniranje nastaviti, samo u drugom obliku.Privremeno ukidanje špijuniranja: NSASenatori su najviše raspravljali o spornom članu 215, koji je dozvoljavao NSA (Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji) da prikuplja telefonske zapise, finansijske i ostale podatke američkih građana i kompanija.

Debata je počela osam sati pre zvaničnog isteka važenja ovog zakona, i nakon izlaganja "za i protiv", Senat nije uspeo da izglasa poverenje Patriotskom aktu. Pored člana 215, koji je dozvoljavao špijuniranje građana koji ni na koji način nisu pod istragom ili čak sumnjom, produženje je uskraćeno još dvema odredbama. "Usamljeni vuk", odredba koja ja dozvoljavala špijuniranje građana za koje se sumnjalo da su potencijalnih teroristi, i "lutajuće prisluškivanje", nadgledanje posebne osobe putem svih korišćenih uređaja, od telefona do računara, takođe nisu ponovo izglasani.

FOTO: AP
FOTO: AP

Zagovarači Patriotskog akta, razočarani nakon glasanja, istakli su da je ovaj zakon od vitalnog značaja za bezbednost SAD. Republikanci Džon Mekejn i Den Kouts oštro su kritikovali odluku Senata. Naročito glasan bio je Kouts, koji je negirao da je javnost bila "neinformisana" o špijuniranju, dodavši da nikada nije bilo "zloupotrebe." - Ukidanje ovog zakona je nezamislivo, naročito u ovom trenutku, kada su protivnici SAD jači nego ikada pre, i žele da nas pobiju - oštar je bio Kouts. Mekejn je rekao da teroristi "jedva čekaju priliku za reprizu 11. septembra, ovoga puta sa nuklearnim arsenalom", te da "Bliski istok bukvalno gori i da Amerikanci gube na svim poljima."

Sa druge strane, njihov kolega republikanac Rand Pol bio je najglasniji kritičar kontroverznih odredbi Patriotskog zakona. - Mi nismo nadgledali špijune i teroriste, već obične građane, Amerikance. Neki se potajno nadaju terorističkom napadu, kako bi posledice mogle da svale na nas koji se borimo protiv špijuniranja - rekao je Pol, i dodao da se "protiv terorizma može boriti bez kršenja zakona." Masovno nadgledanje građana SAD pre dve godine javnosti je otkrio Edvard Snouden, nekadašnji analitičar NSA. Senatori su složni u tvrdnji da je Snoudenovo otkriće odigralo ključnu ulogu u jučerašnjoj debati.

Na mene je Snoudenovo razotkrivanje špijunske mreže uticalo isto kao na većinu građana: bio sam zabezeknut i neprijatno iznenađen - izjavio je senator Den Heler. Program pretraživanja i evidencije telefonskih podataka prestao je u ponoć, a američke pravne i bezbednosne agencije za sada gube ovlašćenje za sprovođenje drugih programa.Ipak, izgleda da će program biti nastavljen u drugom obliku, sa drugim vladinim instutucijama, pošto je Senat izglasao reformu zakona sa 77 prema 17 glasova, pozivajući se na Zakon o slobodi.

FOTO: AP
FOTO: AP

Čak je i Rand Pol priznao da će taj zakon najverovatnije proći, te da će vladi biti dozvoljeno da nastavi prikupljanje informacija koje se odnose na sve strane obaveštajne istrage koje su počete pre isteka roka. Patriotski akt je zakon koji je stupio na snagu nakon što ga je potpisao predsednik SAD Džordž V. Buš 26. oktobra 2001.

Izglasan kao reakcija na napade 11. septembra 2001, zakon je dramatično smanjio ograničenja organa za provođenje zakona prilikom prisluškivanja telefonske i komunikacije putem elektronske pošte, kao i prilikom pretrage medicinskih, finansijskih i drugih evidencija.

Smanjio je ograničenja za prikupljanje obaveštajnih podataka u Sjedinjenim Američkim Državama koji se tiču stranaca. Proširio je ovlašćenja Ministra finansija SAD da reguliše finansijske transakcije, posebno one koje se odnose na strana fizička i pravna lica, i proširio diskreciju imigracionih organa i organa za provođenje zakona kod zatvaranja i deportacije imigranata osumnjičenih za terorizam i dela povezana sa terorizmom.

Zakon je takođe proširio definiciju terorizma da uključi i domaći terorizam, i time povećao broj aktivnosti na koje se proširena ovlašćenja organa za sprovođenje zakona mogu primeniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track