ASANŽ U AKCIJI: Vikiliks nudi 100.000 za tajna poglavlja sporazuma SAD-EU
Foto: AP

Transparentno

ASANŽ U AKCIJI: Vikiliks nudi 100.000 za tajna poglavlja sporazuma SAD-EU

Planeta -
Džulijana Asanža i njegove ljude zanima 26 od 29 još uvek tajnih paragrafa sporazuma zato što su te informacije poznate samo uskom krugu pregovarača i velikih korporacija

LONDON - Internet sajt Vikiliks, poznat po objavljivanju tajnih dokumenata, ponudio je 100.000 dolara za poglavlja spornog trgovinskog ugovora SAD-EU, takozvani sporazum o Trans-pacifičkom partnerstu (TPP) koje Vašington i Brisel žele da sačuvaju u strogoj tajnosti.

Džulijana Asanža i njegove ljude zanima 26 od 29 još uvek tajnih paragrafa sporazuma zato što su te informacije, koje se inače tiču rada, telekomunikacija i trgovine poljoprivrednim proizvodima, poznate samo uskom krugu pregovarača i velikih korporacija, koje imaju povlašćeni pristup.

"Vreme da se TPP objavi je iscurilo. Nećemo tajne. Nećemo izvinjenja. Otvorimo ga jednom i zauvek", napisao je Asanž u saopštenju.

Evropska javnost je veoma skeptična prema ovom sporazumu. Veliki broj političara, ekonomista i drugih tvrdi da odrednice tog sporazuma odgovaraju isključivo velikim korporacijama i da bi one, ako sporazum bude donet, praktično postole državni instrument kontrole.

(Foreign Policy)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track