(VIDEO) KIJEV: Gađali smo Donbas artiljerijom DNR: 15 mrtvih, 1.000 rudara zatrpano
Foto: Printscreen Twitter

Alarmantno

(VIDEO) KIJEV: Gađali smo Donbas artiljerijom DNR: 15 mrtvih, 1.000 rudara zatrpano

Planeta -
Zasad je potvrđeno da su granatirani su Gorlovka, Marinka, rudnici "Skočinjski" "Zasjadko" i grad Donjeck, a borbe se vode i u Maksimilijanovku i Georgijevku

DONJECK - Ukrajinska armija priznala je da je artiljerijom gađala snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike, što je kršenje Sporazuma iz Minska, a DNR javlja da je 15 osoba već je poginulo i da je skoro 1.000 rudara zatrpano zbog posledica artiljerijskih napada..

"Da bismo sprečili gubitke ukrajinske vojne komande i upozorili međunarodne partnere, bili smo prinuđeni da upotrebimo artiljeriju, koja je prethodno postavljena u oblastima određenim Sporazumom iz Minska", saopšteno je u Kijevu.

U generalštabu Ukrajine kažu da njihovi vojnici, osim samohotki 2S1 "gvozdik", gađaju DNR i iz topova i teških minobacača, koje je trebalo da povuku na 25 kilometra od linije fronta i dalje, a nisu.

Vest o ovom opštem napadu potvrdilo je MInistarstvo odbrane DNR. Sajt DNR24 javlja da prema Donjecku idu dve kolone oklopnih vozila ukrajinske vojske.

Poslednja vest je da je granatirana i Gorlovka, javlja Informativna agencija Novorusija.

Granatirano je naselje Marinka, kaže ministar odbrane DNR Vladimir Kononov. Evo kako je izgledalo posle napada:

http://www.youtube.com/watch?v=RZM0D15rp2U

Stiže vest da je gađan i reon Kijevsko u Donjecku, gde je pogođeno skladište tekstila.

Borbe su se prenele na Maksimilijanovku i Georgijevku. Vojska DNR je u munjevitoj kontraofanzivi već istakla svoje zastave na ukrajinskim kontrolnim punktovima ispred ta dva mesta.

U artiljerijskim napadima ukrajinske armije zatrpan je rudnik "Skočinjski" i pod zemljom je ostalo 379 rudara, kaže Eduard Basurin, predstavnik Ministarstva odbrane DNR, prenosi RIA Novosti. Ista sudbina zadesila je 600 rudara u oknu "Zasjadko". Pogođen je i rudnik "Abakumov", gde je nestalo struje.

Ukrajinska vojska je saopštila da u borbama učestvuje najmanje hiljadu boraca DNR. Osim internacionalne brigade Petnaeast, u borbu su uključeni delovi bataljona Vastok i Rudarski odred.

Ukrajinski napad na Marinku počeo je pre nekoliko dana.

U rudniku još 576 rudara

Vlasti samoproglašene republike Donjeck na istoku Ukrajine saopštile su da je u rudniku Aleksandar Zasjadko ostalo 576 zarobljenih rudara kada je zbog granatiranja došlo do prekida u snabdevanju električnom energijom.

Prema rečima predstavnika vlasti u Donjecku Edvarda Basurina, deo rudara je izvučen na površinu, ali se pod zemljom nalazi još 328 zarobljenih, dok su dve osobe ranjene prilikom granatiranja rudnika, prenela je agencija Tas s.

Basurin je izjavio novinarima da je usled granatiranja došlo do oštećenja dve trafo stanice, zbog čega je prekinuto snabdevanje u regionu Donjecka strujom, ali i vodom.

On je ranije danas izvestio da je granata pala na rudnik Skočinski i da je zarobljeno 375 rudara.

Iz bolnice u Donjecku saopštili su da je tokom bombardovanja grada povređeno 60 civila koji su smešteni na lečenje.

Direktor preduzeća „Luganskvoda” Sergej Mahurenko potdvrdio je da je došlo do prekida vodosnabdevanja u regionu Luganska, gde je više naseljenih mesta ostalo bez vode.

On je objasnio da njegovo preduzeće ne može da obavi kontrolu i popravke vodovodne mreže, budući da se vodozahvat i deo sistema nalazi na teritoriji koju kontrolišu kijevske snage, koje prema njegovim rečima namerno prekidaju dovod vode.

Vlasti Luganska obratile su se danas predstavnicima OEBS, zahtevajući da utiču na kijevske vlasti i da od njih zatraže da normalizuju vodosnabdevanje.

(Russia Today, RIA Novosti/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track