ZAPAD IMA PLAN: Sprema se oružana akcija protiv Rusa?
Foto: Reuters MOZE DA SE KORISTI DO OKTOBRA 2015

Američki ministar odbrane o novoj strategiji

ZAPAD IMA PLAN: Sprema se oružana akcija protiv Rusa?

Planeta -
Na sastanku u Štutgartu Ešton Karter govorio o naoružavanju zemalja koje se graniče s Rusijom, i to u trenutku novog krvoprolića na istoku Ukrajine

MOSKVA - Američki ministar odbrane Ešton Karter razgovarao je u nemačkom gradu Štutgartu iza zatvorenih vrata s američkim vojnim zvaničnicima i diplomatama o preduzimanju vojne strategije protiv Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina.Kako navode nemački mediji, vojna strategija sa SAD na čelu imala bi za cilj da se Moskva odvrati od učešća u krizi u Ukrajini, gde su od srede ponovo eskalirali sukobi između snaga Kijeva i proruskih boraca na istoku zemlje. U njima je za samo 24 sata stradalo više od 25 ljudi.

Ima plan... Ešton Karter
Ima plan... Ešton Karter

Analitičar Dušan Janjić ističe da vojna strategija ne podrazumeva obavezno samo direktno uključivanje u obračune, već i obuku vojnika, slanje oružja i druge vidove pomoći zemljama u okruženju, što je i istaknuto i u Štutgartu.- Očigledno je da mirovni sporazum iz Minska nije uspeo i Evropa mora da se spremi za oružanu krizu i regionalne ratove. U ovom trenutku Putin više nema prostora za igrarije. Amerika je dobila vetar u leđa, verovatno ohrabrena situacijom u Avganistanu, a slično se desilo i sa Ukrajinom, koja sada ima neke nove saveznike. Ona više nije u istoj poziciji kao na početku sukoba - objasnio je Janjić.Inače, Kremlj je juče optužio Kijev da namerno izaziva nova krvoprolića na istoku Ukrajine kako bi se izvršio pritisak na EU, koja bi uskoro trebalo da odluči o eventualnom produžetku sankcija protiv Rusije. Međutim, zvanični Kijev je optužio proruske borce i Rusiju da su krivi za kršenje sporazuma iz Minska. Istovremeno, Brisel i Berlin izrazili su zabrinutost zbog porasta tenzija, pogotovo nakon što je ukrajinski predsednik Petro Porošenko juče naglasio da Rusija nastavlja da gomila snage ka Ukrajini i da zasigurno sprema novu invaziju.

Vojska Ukrajine priznalaKORISTILI SMO ARTILJERIJU U DONBASUUkrajinske snage bezbednosti koristile su tešku artiljeriju protiv ustanika u Donbasu kako bi bili izbegnuti gubici među vojnicima, saopštio je generalštab ukrajinske vojske.- Ukrajinska komanda bila je prinuđena da upotrebi artiljeriju - rečeno je iz generalštaba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track