(VIDEO) NAJIZJAVE PAPE FRANJE: Da izvinite, dobri katolici ne moraju da se ponašaju kao zečevi!
Foto: Fonet/AP

Uoči posete Sarajevu

(VIDEO) NAJIZJAVE PAPE FRANJE: Da izvinite, dobri katolici ne moraju da se ponašaju kao zečevi!

Planeta -
Ne smete na uvredu da reagujete nasiljem, ali ako mi neko opsuje majku - mora da očekuje batina, jedna je od čuvenih izjava pontifa Rimokatoličke crkve, koji sutra dolazi u Sarajevo

SARAJEVO - Iako je na poziciji poglavara Rimokatoličke crkve tek nešto više od dve godine, papa Franja, rođen kao Žoze Maro Bergoljo, već je zaslužio epitet najcitiranijeg pape u historiji.

O kontroli rađanja i porodicama s više dece nego što mogu da izdržavaju:

"Neki ljudi misle, izvinjavam se na izrazu, da kao dobri katolici moraju da se ponašaju kao zečevi. Ne! Roditelji moraju biti odgovorni i to je sasvim jasno", zapanjio je novinare.

http://www.youtube.com/watch?v=1lVdnoJra9c

O terorističkim napadima na Šarli ebdo i slobodi govora:

"Istina je da ne smete nasilno da reagujete na uvredu, ali ako mi neko opsuje majku - mora da očekuje batine. I to je sasvim normalno. Ne možete da provocirate, ne možete da vređati tuđu veru. Uopšte ne smete da vređati veru. U slobodi izražavanja postoje granice", rekao je papa. Portparol Vatikana kasnije je objasnio da papa ne opravdava terorističke napade u Parizu.

http://www.youtube.com/watch?v=6PTO0cFi_2U

O homoseksualnost i legalizaciji istospolnih brakova:

"Ako je osoba homoseksualna i ako teži Bogu, a pritom ima dobrotu, ko sam ja da sudim?", rekao je papa iako je i dalje protivnik legalizacije istopolnih brakova.

O Bogu

"Ja verujem u Boga, ali ne u katoličkog boga, jer takav bog ne postoji. Postoji samo Bog, i verujem u Isusa, njegovu inkarnaciju", ispričao je papa Franja dodavši da Božija milost neće zaobići ni one koji ne veruju u Njega.

Foto: AP
Foto: AP

Nepravedna raspodela dobara

"Ljudska prava ne narušava samo terorizam. Ljudska prava narušavaju i nepravedni ekonomski sistemi, koji prave velike razlike među ljudima."

O životu:

"Život je putovanje, ako stanemo, dobre stvari ne mogu da nam se događaju."

O dobroti:

"Svi mi imamo dužnost da budemo dobri."

O milosti prema bližnjem:

"Moramo da vratimo nadu mladim ljudima, pomognemo starijima i otvorimo put ka budućnosti. Moramo da budemo siromašni među siromašnima i moramo da uključimo izgnanike u društvo."

http://www.youtube.com/watch?v=NpyYpseaupg

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track