Putin: Napad Rusije na NATO moguć je samo u snovima ludaka
Foto: Reuters

Uoči posete Milanu

Putin: Napad Rusije na NATO moguć je samo u snovima ludaka

Planeta -
Komentarišući odnose Rusije i Evrope, rekao je da njegova zemlja nikada nije tretirala Evropu kao ljubavnicu, već je uvek nudila ozbiljnu vezu

RIM - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je iznenadni napad Rusije na NATO moguć "samo u snovima nekog ludaka". "Samo bi sulud čovek, i to u snu, mogao da zamisli da Rusija iznenada napadne NATO", rekao je Putin uoči posete Italiji, gde će obići Svetsku izložbu u Milanu.

Predsednik Rusije je optužio Zapad, a naročito Sjedinjene Američke Države, da vode agresivnu politiku prema Rusiji, dok istovremeno pokušavaju da je predstave kao bauka. "Neke zemlje potpiruju strah od Rusije, a Americi je potreban spoljni neprijatelj da bi zadržala primat u Atlantskom savezu", kazao je Putin i dodao da "Iran očigledno nije dovoljno veliki i dovoljno strašan da odigra tu ulogu".

On je istakao da Rusija, ne računajući male antiterorističke jedinice u Tadžekistanu i Jermeniji i jedan vojni aerodrom u Kirgistanu, nema vojne baze van svojih granica, dok se NATO i SAD nameću kao svetski policajci.

"Pozivam vas da u vašim novinama objavite mapu sveta i da u nju ucrtate američke vojne baze, pa ćete videti razliku", kazao je Putin za italijanski dnevnik. On je podsetio da je nakon okončanja hladnog rata Rusija povukla trupe sa Kube, iz Vijetnama i iz Istočne Evrope, dok je raketama sa američkih nuklearnih podmornica koje su stalno stacionirane u norveškim vodama potrebno samo 17 minuta da pogode Moskvu. "Uprkos našim upozorenjima, Amerika postavlja baze, radare i antiraketne sisteme širom Evrope", kazao je Putin i istovremeno optužio SAD da se unilateralno povukla iz strateškog sporazuma o razoružanju koje je imala sa Rusijom. "Da li je neko mislio da će se Rusija jednostrano razoružati?", pitao je Putin.

Ruski predsednik je upozorio da će Rusija reagovati ukoliko SAD pokušaju da postave antiraketne baze i na ukrajinskoj teritoriji, ali je naglasio da Moskva, uprkos svemu, u Americi i dalje ne vidi suparnika nego partnera, pogotovo kad je reč o borbi protiv terorizma i sprečavanju širenja oružja za masovno uništenje. "Usudio bih se da kažem da na tim poljima nismo samo partneri, već i saveznici", naglasio je Putin.

Komentarišući odnose Rusije i Evrope, Putin je rekao da njegova zemlja nikada nije tretirala Evropu kao "ljubavnicu", već je uvek nudila "ozbiljnu vezu". "U takvoj vezi sa ženom, odnosno ako nemate nikakve obaveze, nemate ni pravo da tražite nikakve obaveze od partnera", objasnio je Putin. "Mi nikada nismo posmatrali Evropu kao ljubavnicu. Uvek smo predlagali ozbiljnu vezu, ali sada imam utisak da Evropa, zapravo, pokušava sa nama da uspostavi odnose zasnovane na materijalnoj komponenti i samo zarad njene sopstvene koristi", kazao je ruski predsednik. Putin je, takođe, rekao da je sukob u Ukrajini stvoren namerno, neprofesionalnim postupcima Zapada.

"Ova kriza je namerno stvorena i rezultat je nestručnih radnji naših partnera", rekao je Putin, dodajući da je situacija u toj zemlji za Rusiju "apsolutno neprihvatljiva". Ruski predsednik je istakao i da je nemoguće da se na istoku Ukrajine ponovi "krimski scenario", s obzirom da su građani Krima na referendumu izglasali pripajanje Ruskoj Federaciji, dok se stanovnici regiona Donjecka i Luganska bore za nezavisnost. "Krimski scenario ne odražava stav Rusije, već stav naroda koji tamo živi", rekao je Putin.

"Sve naše akcije… imale su za cilj, ne cepanje ovog dela ukrajinske teritorije, već da pruže priliku ljudima koji tamo žive da izraze svoje mišljenje o tome kako žele da žive", naglasio je ruski predsednik. On je podsetio i da, za razliku od građana Krima, stanovnici Donjecka i Luganska traže suverenitet, jer su odbili da priznaju novu vladu u Kijevu. "Ako žele da te teritorije ostanu u sastavu Ukrajine, onda tim ljudima tamo treba dokazati da će njihovi životi biti bolji, udobniji i sigurniji u jedinstvenoj državi, kao i da će njihovoj deci moći da pruže bolju budućnost", istako je Putin. Međutim, prema njegovim rečima, građane Luganska i Donjecka u bolji život u jedinstvenoj Ukrajini je nemoguće ubediti pomoću oružja. "Ovakve stvari se mogu rešiti samo mirnim putem", zaključio je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja