BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE UPOZORAVA: SAD bi mogle zbog Rusije da prebace nuklearne rakete u Evropu!
Foto: AP

Tenzije

BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE UPOZORAVA: SAD bi mogle zbog Rusije da prebace nuklearne rakete u Evropu!

Planeta -
Moskva je istakla kako bi eventualno premeštanje američkih nuklearnih raketa u Evropu samo pojačalo tenzije

VELIKA BRITANIJA - Filip Hamond, britanski ministar spoljnih poslova izjavio je kako nije nemoguće da američke bojeve glave budu premeštene na britansko tlo.

"Primećen je zabrinjavajući porast aktivnosti ruskih snaga kao i separatističkih snaga u Ukrajini, rekao je je on u intervjuu za BBC.

Protekle sedmice u medijima su se pojavila nagađanja kako Vašington razmatra vraćanje nuklearnih raketa srednjeg dometa u Evropu kako bi se suočili s "ruskom agresijom".

Hamond je posebno zabrinut za rusku "asimetričnu doktrinu" koja uključuje stacioniranje projektila na području između Poljske i Litvanije.

Moskva je upozorila kako bi eventualno premeštanje američkih nuklearnih raketa u Evropu samo pojačalo tenzije.

Podsećanja radi, predsednik Rusije Vladimir Putin je optužio Zapad, a naročito Sjedinjene Američke Države, da vode agresivnu politiku prema Rusiji, dok istovremeno pokušavaju da je predstave kao bauka.

"Neke zemlje potpiruju strah od Rusije, a Americi je potreban spoljni neprijatelj da bi zadržala primat u Atlantskom savezu", kazao je Putin.

On je istakao da Rusija, ne računajući male antiterorističke jedinice u Tadžekistanu i Jermeniji i jedan vojni aerodrom u Kirgistanu, nema vojne baze van svojih granica, dok se NATO i SAD nameću kao svetski policajci.

(Večernji/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track