IZ FOTELJE NA NJIVU: CG ministarka poterala ćate da beru breskve, sama ubrala 10 gajbi!
Foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

Ko kaže da ne može da se zaradi

IZ FOTELJE NA NJIVU: CG ministarka poterala ćate da beru breskve, sama ubrala 10 gajbi!

Planeta -
Akcija je počela u šest sati ujutru i trajala je dva sata, a ubrano je na stotine gajbi, posle čega je usledio kolektivni doručak

PODGORICA - Na inicijativu ministarke rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević, jutros je oko 200 zaposlenih iz tog Ministarstva, Fonda PIO, Centra za socijalni rad, Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za socijalnu zaštitu, Agencije za mirno rešavanje sporova i nekoliko poslanika, bralo breskve na zasadima Plantaža 13. jul.

Akcija koja je počela je u šest sati ujutru i trajala dva sata, a ubrano je na stotine gajbi, a ministarka je ubrala desetak. Nakon završenog posla uslijedio je kolektivni doručak. Cilj akcije, kako je istakla Kovačevićeva, bio je da se podrže zaposleni na berbi, kao i da se da podstrek drugima da dođu da rade na plantažama.

"Cilj akcije je i da se crnogorskoj javnosti predstavi prava slika na plantažama, da zapravo nije baš tako kako se u javnosti saopštava, da je korov, da ima zmija, da ljudi ne mogu zaraditi dva evra”, kazala je Kovačevićeva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ministarka je tokom akcije obišla zaposlene na berbi i u razgovoru sa njima dobila informacije da li su zadovoljni radom na planatažama. “Kazali su da su zadovoljni hranom i smeštajem, da dnevno mogu da zarade od 10 do 15 evra i da pojedini već godinama rade tu”, navela je ministarka. Ona je posetu iskoristila da sa zaposlenima razgovara o problemima koji se tiču polja rada i socijalnog staranja, pri čemu je od radnika uzimala brojeve telefona kako bi im izašla u susret.

Direktorka Plantaža 13. jul Verica Maraš pozdravila je inicijativu Ministarstva i kazala da ne pamti sličnu akciju u zadnjih 30 godina. Zaposleni na berbi Jasmin Mučić kazao je da je zadovoljan radom i da dnevno može da ubere oko 100 gajbi. Danilo Mitrović već treću godinu radi na plantažama, zadovoljan je i istakao je da dnevno bere do 100 gajbi bresaka i da će ostati na berbi grožđa.

Međutim, Ljulja Berišić, majka petoro dece, istakla je da je iz nužde došla na berbu, jer je ostala bez posla, a drugi nije mogla da dobije. "Gorimo na 40 stepeni, a najviše mogu da zaradim 8 evra dnevno. Ne dozvoljavaju nam da zapalimo cigaru i odmorimo, nisam zadovoljna dnevnicom”, istakla je Berišićeva.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track