AMERIČKA ANKETA POKAZALA: Nemci neće u rat protiv Rusa
Foto: Reuters

Iako su članovi NATO saveza

AMERIČKA ANKETA POKAZALA: Nemci neće u rat protiv Rusa

Planeta -
Prema novoj anketi vašingtonskog Pew instituta, većina Nemaca ne bi želela da Nemačka vojno podrži neku partnersku zemlju kada bi je napala Rusija.

Najnovija anketa nezavisnog trusta mozgova iz Vašingtona Pew Research Center pokazala je da većina Nemaca ne želi da vojno priskoči u pomoć ako, prema pitanju iz te ankete, Rusija napadne neku zemlju članicu NATO, navodi Dojče vele.

Dojče vele takođe navodi da rezultat istraživanja javnog mnjenja nije iznenađenje, jer je postepeno hlađenje transatlanskih savezničkih odnosa uočavano i kritikovano još od pada Berlinskog zida.

Nemački Maršalov fond ( German Marshall Fund – GMF) je prošle godine objavio rezultate svoje ankete u kojoj se prvi put većina Nemaca izjasnila za veću nezavisnost od Sjedinjenih Američkih Država u spoljnoj politici i pitanjima bezbednosti.

Najnovije ankete su važne jer jasno postavljaju pitanje člana 5 NATO-ugovora, koji obavezuje na vojnu pomoć nekom napadnutom savezniku.

„Partneri su se dogovorili da će napad na jednog ili više partnera u Evropi ili Severnoj Americi posmatrati kao napad na sve zemlje-članice“, zabeleženo je u tom članku 1949. godinu.

Većina Nemaca je svojim odgovorima upravo to jezgro vojnog pakta dovela u pitanje. Vojna podrška baltičkim zemljama u slučaju ruskog napada? Ne, hvala – smatra 58 odsto nemačkih ispitanika.

Ukoliko Nemačka i još neke velike članice zapadne vojne alijanse nisu spremne na vojnu podršku u slučaju napada na neku zemlju-članicu, onda je već počelo podrivanje ovog vojnog saveza, zaključuje Dojče vele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track