SARADNJA RUSIJE I TURSKE: Putin i Erdogan razmotrili pitanje "Turskog toka"
Foto: Fonet/AP

Susret u Bakuu

SARADNJA RUSIJE I TURSKE: Putin i Erdogan razmotrili pitanje "Turskog toka"

Planeta -
Predsednici Rusije i Turske sastali su se danas u Bakuu i razgovarali o projektu gasovoda "Turski tok"

BAKU - Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razmotrili su na današnjem sastanku u Bakuu projekat gasovoda "Turski tok", izgradnju prve atomske centrale u Turskoj, situaciju u Ukrajini i druga pitanja, izjavio je danas Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

"Zaista je razgovarano o Turskom toku, razmatrane su i druge aktuelne maršrute", rekao je Peskov, preneo je TASS.

Pres sekretar ruskog predsednika dodao je da je o pitanju gasovoda, kapaciteta 63 milijarde kubika koji bi iz Rusije u Tursku preko Crnog mora dopremao prirodni ruski gas, razgovarano "u kontekstu energetskog dijaloga između dve zemlje". Do novog gasnog čvorišta na tursko-grčkoj granici bilo bi dopremano 50 milijardi kubika, a ruski energetski gigant "Gazprom" izrazio je spremnost da u Evropu "Turskim tokom" doprema 47 milijardi kubika godišnje.

"Turski tok" bi bio alternativa "Južnom toku", čija je realizacija u Moskvi proglašena završenom u decembru prošle godine, a prvi krak novog gasovoda trebalo bi, po najavi, da bude gotov decembra 2016. godine.

Peskov je posle razgovora dvojice lidera u glavnom gradu Azerbejdžana iza zatvorenih vrata rekao da je prilično detaljno razgovarano o izgradnji prve turske atomske centrale "Akuju" kod grada Mersin na jugu Turske.

U razgovorima su učestvovali Putinov pomoćnik Jurij Ušakov, šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, direktor "Rosatoma" Sergej Kirijenko, čelnik "Gazproma" Aleksej Miler. "Razmenjena su mišljenja i o glavnim aktuelnim međunarodnim pitanjima, uključujući Ukrajinu", rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Erdogan je informisao Putina o unutrašnjepolitičkoj situaciji u Turskoj i perspektivama formiranja vlade posle nedavno održanih parlamentarnih izbora.

Lideri Rusije i Turske ukazali su na pozitivnu dinamiku ekonomskih odnosa u celini, iako su konstatovali da je prošle godine robna razmena unekoliko smanjena. "Potvrđena je obostrana namera da se ne odustaje od ranije deklarisanog strateškog cilja da se robna razmena u doglednoj budućnosti dovede do 100 milijardi dolara", rekao je Peskov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track