PAPA FRANJA: Klimatske promene će uništiti planetu
Foto: Beta Ap

Zabrinut

PAPA FRANJA: Klimatske promene će uništiti planetu

Planeta -
Papa Franja je u dugo očekivanom pismu svim rimokatoličkim biskupijama poručio da će ceo svetski ekosistem biti uništen klimatskim promenama ako one ne budu hitno zaustavljene

UTORAK - Ceo svetski ekosistem mogao bi da bude uništen u ovom veku ako klimatske promene, za koje je najviše kriv čovek, ne budu hitno zaustavljene, poručio je papa Franja, u dugo očekivanom pismu svim rimokatoličkim biskupijama, čija je prva verzija dospela do italijanskih medija.

U italijanskoj verziji dokumenta na 192 strane, koju je juče objavio nedeljnik Espreso, poglavar Rimokatoličke crkve ponovo je podržao naučnike koji smatraju da je globalno zagrevanje na prvom mestu izazvao čovek i da razvijene zemlje snose posebnu odgovornost za ovaj proces koji najviše pogađa siromašne, prenosi Tanjug.

Portparol Vatikana rekao je da to nije konačna verzija, koja će ostati pod embargom do četvrtka, kada je predviđeno da bude objavljena.

U međuvremenu, svi značajniji italijanski listovi objavili su izvode iz dokumenta u današnjim izdanjima.

"Ako se sadašnji trend nastavi, u ovom veku moglo bi da dođe do nezapamćenih klimatskih promena i nečuvenog uništenja ekosistema, s ozbiljnim posledicama za sve nas", napisao je papa Franja, prema verziji koja je dospela u javnost.

Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da želi da dokument pod nazivom "Briga o našem zajedničkom domu" bude deo debate na velikom samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, koji će ove godine biti održan u Parizu.

Papa Franja rekao je u nedelju da je dokument upućen svim ljudima, bez obzira na versku pripadnost.

"Zemlja, naš dom, sve se više pretvara u ogromno đubrište", napisao je navodno papa Franja, dodajući da je, iako postoje i drugi faktori, brojne studije pokazuju da je globalno zagrevanje izazvali gasovi staklene bašte, koje većinom emituje čovek.

Papa je, takođe, pozvao bogate države da preispitaju svoj način života i kulturu "bacanja stvari", koji uništava planetu.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ovakvim stavovima pape Franje mogli bi da se usprotive konzervativci, naročito iz SAD, koji su prvog pontifa iz Južne Amerike već kritikovali zbog iznošenja naučnih argumenata, ocenjuje Rojters.

Novinar ostao bez akreditacije zbog papinog pisma

Vatikan je ukinuo novinarsku akreditaciju kolumnisti italijanskog nedeljnika Espreso, koji je objavio prvu verziju dugo očekivanog pisma pape Franje svim rimokatoličkim biskupijama.

Kolumnistu Sandra Madžistera o ovoj meri je pismom obavestio portparol Vatikana Federiko Lombardi, a odluka je objavljena i u biltenu vatikanske Kancelarije za medije.

U pismu Madžisteru, Lombardi je naveo da je objavljivanje pisma "nekorektno" i da je napravilo probleme novinarima koji su bili zamoljeni da poštuju embargo Vatikana.

Vatikan je osudio objavljivanje dokumenta u štampi, ali nije negirao njegovu autentičnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track