ZAJEDNIČKI POSAO: Gasprom, E.ON, Šel i OMV grade novi gasovod preko Baltika do Nemačke
Foto: Think

Još jedan Severni tok

ZAJEDNIČKI POSAO: Gasprom, E.ON, Šel i OMV grade novi gasovod preko Baltika do Nemačke

Planeta -
Gasprom, E.ON, Šel i OMV će uskoro osnovati zajedničku kompaniju za izgradnju dve nove linije gasovoda preko Baltika, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje

SANKT PETERBURG - Četiri kompanije su potpisale memorandum o razumevanju kojim se predviđa saradnja u projektu izgradnje infrastrukture za transport gasa evropskim potrošačima.

Kako su rekli predstavnici Gasproma na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, radi se o izgradnji dve nove linije gasovoda iz Rusije preko akvatorije Baltičkog mora do obale Nemačke, preneo je Tas.

S obzirom na pad proizvodnje u zemljama Evrope i globalni rast tražnje gasa, kako je navedeno, Gasprom, E.ON, Šel i OMV će uskoro osnovati zajedničku kompaniju za realizaciju projekta.

U okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, Gasprom i vijetnamska državna grupa PetroVietnam su potpisali osnovne uslove za razvoj Nagumovskog i Severno Purovskog nalazišta. Takođe su razmotrili mogućnost proširenja saradnje u oblasti nafte, elektroenergetike, autogasa i isporuka tečnog prirodnog gasa. Zajednička kompanija Gasproma i PetroVietnama (sa po 50 odsto udela), Vjetgasprom, obavlja istraživanja na nizu blokova na kontinentalnim nalazištima u Vijetnamu.

Direktori Gasproma i OMV-a potpisali su memorandum o učešću austrijske kompanije u razvoju Urengojskog nalazišta naftnih kondenzata, navodi se u saopštenju Gasproma. Preliminarni plan Gasproma o proizvodnji gasa za 2016. godinu predviđa 480 milijardi kubnih metara, rekao je na Ekonomskom forumu načelnik odeljenja za porizvodnju gasa, gasnog kondenzata i nafte Vsevold Čerepanov.

On je podsetio da je za ovu godinu planirano 450 milijardi kubnih metara gasa. Prošle godine grupa Gasprom je u Rusiji proizvela 443,9 milijardi kubnih metara gasa. Time će, prema prognozama Gasproma, udeo te kompanije u proizvodnji gasa u Rusiji, ove godine porasti sa 69,1 odsto na 69,5 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track