POLJSKI MINISTAR ODBRANE: Prošlo je vreme mira u Evropi
Foto: Reuters

Uznemirujuće

POLJSKI MINISTAR ODBRANE: Prošlo je vreme mira u Evropi

Planeta -
Poljski ministar obrane Tomaš Semonjak je ocenio da je prošlo vreme mira u Evropi posle Hladnoga rata i da javnost toga mora biti svesna

Sadašnji sukobi i krize na vratima evropskog kontinenta znače da su godine mira u Evropi "prošlost", ocenio je u četvrtak poljski ministar obrane Tomaš Semonjak.

"Mi, političari i mediji, moramo reći našim javnostima da je prošlo vreme decenije mira u Evropi posle Hladnog rata", rekao je poljski ministar obrane Semonjak na zajedničkoj konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Zaganu, na zapadu Poljske.

Dvojica čelnika su, uz nemačkog, norveškog i holandskog ministra obrane, u Zaganu učestovala u prvoj združenoj vežbi novih Snaga za brzi odgovor Severnoatlantskog saveza (Very High Readiness Joint Task Force, skraćeno VJTF).

"Sve su brojnije pretnje oko Evrope: rusko-ukrajinska kriza, Islamska država, složena kriza u severnoj Africi. Nećemo moći da odbranimo naše evropsko blagostanje ako ne budemo više radili na sigurnosti", dodao je Semonjak.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Stoltenberg je istakao da će ministri obrane NATO sledeće nedelje raspravljati o "preraspodeli" oružja u Srednjoj Evropi, što je već naišlo na kritiku Moskve.

"Odluke još nismo doneli. Sa saveznicima sarađujemo u vezi s preraspodelom opreme. O tome ćemo sledeće nedelje razgovarati na ministarskoj sednici NATO-a", rekao je generalni sekretar Saveza.

U toj prvoj velikoj vežbi VJTF-a koja je počela prošle nedelje, učestvuje oko 2100 vojnika iz Holandije, Češke, Nemačke, Norveške, Poljske, Litvanije, Belgije, SAD i Madjarske, iz različitih rodova vojske koji su Poljsku stigli vazduhomi kopnom.

Odluka o osnivanju VJTF-a je donesena posle NATO samita u Njuportu u septembru 2014. radi jačanja istočnog krila Saveza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track