UKRAJINA: Mobilizacija još 50.000 vojnika, smenjen šef tajnih službi
Foto: Reuters

Nemirni Kijev

UKRAJINA: Mobilizacija još 50.000 vojnika, smenjen šef tajnih službi

Planeta -
U Ukrajini je danas počeo šesti po redu talas mobilizacije. Ukrajinski izvori, pozivajući se na vojnog tužioca Anatolija Matiosa, prognoziraju da se radi o 50.000 regruta

Prvi talas mobilizacije počeo je u martu 2014. godine — pre početka specijalne operacije u Donbasu. Ona se izvodi na tzv. „poseban period“, koji traje „dok traju borbene akcije i do početka posleratne obnove“.

Prošle godine su organizovana tri talasa mobilizacije, a isto toliko je predviđeno i ove godine. Ukrajinska armija je krajem prošle godine imala oko 150 hiljada osoba, dok se ove godine očekuje povećanje do 250 hiljada vojnika.

Smenjen šef tajnih službi

Ukrajinski parlament je odlučio da smeni šefa tajnih službi Valentina Nalivaičenka, koji je u otvorenom sukobu sa ukrajinskim vlastima, posebno sa Tužilaštvom.

"Parlament je odobrio zahtev da šef tajnih službi Valentin Nalivaičenko bude razrešen dužnosti", napisao je na svom Tviter nalogu ukrajinski predsednik Petro Porošenko, posle glasanja u parlamentu, koje je direktno emitiovano na televiziji.

Od ukupno 450 poslanika u parlamentu, 248 je glasalo da se 49-godišnji Nalivaičenko razreši dužnosti.

Nalivaičenko je imenovan za šefa tajnih službi u februaru 2014. godine, pošto je svrgnut nekadašnji proruski predsednik Viktor Janukovič. On je na toj funkciji bio i između 2006. i 2010. godine.

On je dao značajan doprinos prikupljanju podataka o slučajevima korupcije, u koje su navodno uključeni i neki aktuelni visoki ukrajinski zvaničnici.

Posle velikog požara u skladištu nafte, Nalivaičenko je optužio bivšeg ukajinskog glavnog tužioca, koji je u februaru razrešen dužnosti, da je bio jedan od onih koji su podržali nedovoljno poštovanje pravila proizvodnje, da bi se dobio jeftiniji proizvod.

(Novosti online/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track