MOSKVA: Rusija voljna da razmotri finansijsku pomoć Grčkoj
Foto: Reuters

Velikodušni

MOSKVA: Rusija voljna da razmotri finansijsku pomoć Grčkoj

Planeta -
Ruski zvaničnici su danas najavili da je Rusija spremna da finansijski pomogne Grčku ako Atina to zatraži

SANKT PETERBURG - Rusija je voljna da razmotri davanje finansijske pomoći Grčkoj, rekao je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Grčki premijer Aleksis Cipras je u Rusiji na sastanku s predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom. Peskovljeva izjava je data uoči njihovog razgovora u Sankt Peterburgu. Cipasova levičarska vlada ima velikih poteškoća u pregovorima sa međunarodnom kreditorskom trojkom, u nastojanju da od nje dobije prekopotrebnu finansijsku pomoć kako bi izbegla bankrot usled nemogućnosti da krajem ovog meseca isplati svoje poverioce.

Ako ne dobije pomoć, Grčka rizikuje ne samo bankrot već i ispadanje iz zone evra.

Ciprasova poseta Rusiji podstakla je nagađanja da Grci možda žele zajam od Rusije. "Ako Grci budu tražili zajam, mi ćemo to da razmotrimo, ali još nisu pitali", rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov agenciji Asošiejted pres i dodao:

"Uradićemo to, jer oni su naši partneri i to je normalna praksa među zemljama koje su partnerske". Pre razgovora, Putin i Cipras su se obratili investitorima i ruskim državnim zvaničnicima na najvećem ekonomskom forumu u Rusiji. Putin u govoru nije spominjao grčke želje a Cipras je kazao da se njegova zemlja trudi da bude "most saradnje" s "tradicionalnim prijateljima kao što je Rusija" i s drugima.

Zamenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič takođe je rekao, u izjavi za televiziju Raša tudej, da će Rusija razmotriti grčku molbu da dobije zajam, ako ona bude postavljena. Rusija i Grčka su danas potpisale sporazum o izgradnji produžetka planiranog gasovoda Turski tok.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track