GOSPODARI IZ SENKE: Masoni određuju sudbinu planete?
Foto: Profimedia

Slobodni zidari sigurno su najozloglašenije udruženje na svetu

GOSPODARI IZ SENKE: Masoni određuju sudbinu planete?

Planeta -
Rituali, ciljevi i rad organizacije koja postoji vekovima toliko su misteriozni da su inspirisali bezbroj teorija zavere o novom svetskom poretku

Kada se spomenu tajna društva, nema osobe koja ne pomisli na masone. Misteriozni slobodni zidari glavna su tema i onih koji u teorije zavera veruju i onih koji ih s prezirom odbacuju. I to s razlogom - masoni ne kriju postojanje. Međutim, njihovi rituali, ciljevi i rad toliko su obavijeni tajnom da ih je lako optužiti za bilo šta - od satanizma do savezništva s vanzemaljcima.Zbog toga što su mnogi političari i biznismeni masoni, smatra se da su oni ti koji utiču na sve svetske događaje i osnivaju i razaraju imperije. A sve da bi uspostavili novi svetski poredak.Osnivanje bratstvaMasoni su međunarodno bratstvo koje je osnovano u Engleskoj 1717. I sami masoni, ali i njihovi kritičari tvrde da je ta organizacija starija. Jedni im koren pronalaze u 14. veku, drugi ih povezuju sa templarima, dok treći odlaze mnogo dalje u prošlost.- Teško je pratiti istoriju masona, uglavnom zato što su svi pristrasni. Jedni su ih kritikovali, drugi branili. Graditeljski esnaf, na čijim osnovama je društvo nastalo, postojao je u srednjem veku. Međutim, masoni prihvataju ideju da je Hiram, arhitekta Solomonovog hrama, bio mason koji je ubijen zato što nije želeo da oda tajne bratstva - piše Dejna Lučano u knjizi „Teorije zavere u američkoj istoriji“.

Utiču na sve... Predstava masonske organizacije
Utiču na sve... Predstava masonske organizacije

Progoni i uroteDok promasonski publicisti podsećaju na progon koji je ova organizacija trpela, oni antimasonski opredeljeni tvrde da oni stoje iza mnogih progona drugih grupa i organizacija, kao i da stoje iza Američke, Francuske i Oktobarske revolucije, ali i ratova.- Masonska organizacija uzdigla se u Engleskoj početkom 18. veka. Kako je esnafski sistem izumirao, porastao je broj članova koji više nisu nužno bili zidari, a organizacija se raširila po Evropi i svetu. Tajanstveni rituali bili su sumnjivi onima koji nisu članovi i koji nisu znali šta se zaista dešava na sastancima, pa su se brzo pojavile razne optužbe. Kritičari su tvrdili da su skupovi u stvari muške orgije sa sodomijom i ritualnim bičevanjem - piše Lučanova.Napad iz VatikanaNajranija teorija o zaveri masona stigla je iz Rimokatoličke crkve, koja je tvrdila da red želi podrivanje crkve i hrišćanstva. I od tada priča o masonima ne jenjava.- Hrišćanski teoretičari zavera tvrde da je cilj grupe antihrišćanski i antidemokratski. Ipak, krajem 20. i početkom 21. veka dominantna teorija je da su oni ključni tvorci novog svetskog poretka. Naravno, ima i onih koji tvrde da su satanisti koji obožavaju boga Bafometa - piše Dejna Lučano.

Osnovali SADVAŠINGTON U MASONSKOJ ODEŽDIMnogi ključni učesnici Američke revolucije bili su masoni. Predsednik SAD Džordž Vašington je 1793, prilikom otvaranja Kapitola, nosio masonsku odeždu i izveo masonski ritual u pratnji drugih masona. Čak je i američki grb - sa svevidećim okom iznad piramide - dokaz masonskog uticaja na razvoj mlade države. S druge strane, jedan od najvećih progona masona dogodio se upravo u Americi početkom 19. veka.

Masonske organizacije dugo prisutne i u SrbijiU LOŽAMA KRALJ PETAR I I KRALJ ALEKSANDAR, PAŠIĆ, VAJFERT...Još sredinom 18. veka bilo je masona na našim prostorima - Aleksa Nenadović, Janko Katić, Petar Ičko, Dositej Obradović, Vuk Karadžić... Prva masonska loža osnovana je oko 1848. pod imenom Ali Koč, a poznati članovi bili su Toma Vučić Perišić i Sima Milutinović Sarajlija. Mnogi tvrde da u tajnom društvu bili knez Mihailo, Đorđe Vajfert, Dragutin Dimitrijević Apis, kralj Petar I Karađorđević, kralj Aleksandar Karađorđević, Stevan Sremac, Nikola Pašić, Branislav Nušić... Posle rata, komunistička vlast zabranila je masoneriju iako se često može čuti da je Josip Broz Tito i sam bio mason. Društvo je obnovljeno 1990.- Osim bratstva Velike masonske lože Srbije (VMLS), slobodni zidari se okupljaju i rade i pod zaštitom Regularne velike lože Srbije, Velike nacionalne lože Srbije, Velikog Orijenta Francuske u Srbiji i Ujedinjenih velikih loža Srbije - piše na sajtu VMLS.

AteizamINFILTRACIJA ILUMINATAU knjizi „Dokaz zavere protiv religija i vlada Evrope“ iz 1798. Džon Robinson tvrdi da su masoni organizovali Francusku revoluciju.- Među masone su se infiltrirali i pokvarili ih članovi tajnog ateističkog društva poznatog pod imenom Iluminati, koje je osnovao Adam Vishaupt, jezuitski sveštenik, 1776. On je verovao da iluminatska verovanja može da raširi samo putem masonerije i to je učinio - piše Robinson.

Tajni znakoviRADNIČKI SIMBOLI POSTALI OPASNINeke od karakteristika, poput ritualne inicijacije i tajnih znakova, vezane su za zidarstvo kao profesiju - članovi esnafa želeli su da zaštite svoj status razvojem forma i rituala koje će da ukazuju na članstvo. Pošto su oni uglavnom bili putujući radnici, morali su da razviju tajno rukovanje da bi drugima dokazali da su članovi esnafa, piše Dejna Lučano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track