NAPAD NA AERODROM U VARŠAVI: Hakeri prizemljili 1.400 putnika
Foto: AP

Upali u kompjutere

NAPAD NA AERODROM U VARŠAVI: Hakeri prizemljili 1.400 putnika

Planeta -
Nijedan avion nije mogao da poleti jer su hakeri uništili sistem za planiranje letova

VARŠAVA - Oko 1.400 putnika poljske državne avio-kompanije LOT ostalo je u nedelju prizemljeno na međunarodnom aerodromu "Frederik Šopen" u prestonici Poljske zbog toga što su hakeri napali kompjuterske sisteme.

Ilustracija (Foto: AP)
Ilustracija (Foto: AP)

Hakeri su oko 16:00 časova upali u kompjuterske sisteme koji regulišu rad na zemlji, a posledice tog sajber napada otklonjene su oko 21:00, navodi se u saopštenju LOT-a. Međutim, za tih pet sati LOT je morao da otkaže 10 deset domaćih i međunarodnih letova, objasnio je portparol državne avio-kompanije Adrijan Kubicki.

"Ovo je prvi napad ove vrste", dodao je on u izjavi za TVN 24 i objasnio da su hakeri onemogućili LOT da pravi planove za poletanja, pa nijedan avion nije mogao da uzleti.

LOT se pobrinuo za putnike, od kojih su neki u međuvremenu ukrcani, a oni koji su morali da čekaju zbog presedanja smešteni su u hotele.

Kubicki je naveo i da ni u jednom trenutku nije bila ugrožena bezbednost aviona u vazduhu i da su avioni na dolaznim letovima sletali nesmetano. Dodao je i da je bio pogođen samo aerodrom "Frederik Šopen"-

Istraga ovog napada je u toku.

(Reuters, Business Insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja