DŽIHADISTI SE POVLAČE: Islamska država pred slomom, Kurdi stigli na 50 km od glavnog grada Rake
Foto: AP

Prekinuli im snabdevanje

DŽIHADISTI SE POVLAČE: Islamska država pred slomom, Kurdi stigli na 50 km od glavnog grada Rake

Planeta -
Ključne borbe vode se oko vojne baze Liwu 93, ako je Kurdi uspeju zauzeti to će značiti da su vrata prema prestonici Islmaske države Rake otvoreni što bi značilo i propast kalifata koji se uspostavlja na teritorijama Sirije i Iraka

DAMASK - Sirijski Kurdi prodrli su u ponedeljak duboko u teritoriju koju drži Islamska država, nakon što su prošle nedelje neočekivano brzo oslobodili jedan granični prelaz.

Kurdi su uspeli da uz podršku američkih vazdušnih napada i manjih sirijskih pobunjeničkih grupa, približe se na sedam kilometara od mesta Ain Issi, 50 kilometara severno od Rake, i de fakto glavnog grada Islamske države, rekao je Redur Kseli, portparol kurdskih snaga.

Kurdski front na severu Sirije među retkim je pozitivnim elementima globalne kampanje protiv Islamske države otkako su džihadisti prošli mesec ostvarili velike pobede na zapadu Iraka i u središnjoj Siriji.

Kurdi su prošle nedelje zauzeli pogranični grad Tel Abyad, presekavši ISIL rutu iz Turske koju koristi za snabdevanje. Sada se bore protiv ISIL na prilazu vojnoj bazi jugozapadno od Ain Isse, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.I

SIL drži bazu, "Liwu 93", od prošle godine. Zauzmu li je Kurdi, to bi značio definitivan pad Ain Isse. Iz grada su u zadnja dva dana pobegle hiljade ljudi. Neke izbeglice iz Tel Abyada optužile su Kurde da proteruju Arape i Turkmene s teritorija koji zauzmu od ISIL, što Kurdi negiraju.

Opservatorija tvrdi da nema dokaza da Kurdi sistematski zlostavljaju stanovništvo iako ima pojedinačnih slučajeva.

Više od 23.000 ljudi pobeglo je ovaj mesec iz sjeverne Sirije u Tursku. Neki su se u ponedjeljak vratili u Tel Abyad nakon što je granični prelaz ponovno otvoren, a borbe se pomerile dalje.

Napredovanje Kurda na severu Sirije zabrinjava tursku vladu, koja strahuje da bi to moglo podstaknuti nemire među njenim Kurdima.

Sirijski Kurdi tvrde da ne žele vlastitu državu, nego regionalnu autonomiju koju smatraju modelom za rešenje rata u Siriji. Kurdi u Iraku takođe imaju svoju autonomiju.

Vlada u Damasku s druge strane takođe nije zadovoljna njihovim napredovanjem, ali do sada je izbegavala direktni sukob s njima. Napetosti su nedavno izbile u Kamishliju, severoistočnom gradu podeljenom između kurdskih i sirijskih snaga. Kurdske snage zauzele su nekoliko vladinih položaja prošle nedelje posle sukoba za koji su kurdski funkcioneri okrivili sirijsku stranu. Sirijski funkcioneri nisu to želeli komentarisati, ali sumnjaju da Kurdi imaju separatističke namere.

"Uopšteno, Kurdi i mi smo prijatelji, ali nema stalnog mira", rekao je jedan neimenovani sirijski funkcioner.

( Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track