(VIDEO) OBAMA UPOZORAVA: 57.000 Amerikanaca umreće od lošeg vazduha zbog globalnog zagrevanja
Foto: Printscreen Yt

Alarmantno

(VIDEO) OBAMA UPOZORAVA: 57.000 Amerikanaca umreće od lošeg vazduha zbog globalnog zagrevanja

Planeta -
Nema čekanja, danas moramo da odlučimo šta ćemo, kažu američki zvaničnici

VAŠINGTON - Ukoliko se ništa ne učini na polju globalnog zagrevanja do 2100. godine, od lošeg kvaliteta vazduha u SAD moglo da umre 57.000 ljudi, pokazuje najnoviji izveštaj adminstracije američkog predsednika Baraka Obame.

Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), koji je objavljen u ponedeljak, procenjuje se da bi u tom periodu, 12.000 ljudi u 49 američkih gradova moglo da umre od posledica visokih temperatura.

Ekonomski troškovi bili bi, takođe, ogromni, a štete od porasta nivoa mora, šumskih požara i suše, kao i veće cene električne energije kako bi se rashladili domovi i poslovni objekti, procenjuju se na više milijardi dolara. Akcija na usporavanju klimatskih promena dovela bi do uštede oko 3,1 milijarde dolara, koliko su procenjeni troškovi od porasta nivoa mora i oluja 2100, dok bi u elektroenergetskom sektoru uštede mogle da iznose čak 34 milijarde dolara do 2050, navodi se u izveštaju.

Đina Makarti: Nemamo vremena, sada moramo da odlučimo (Foto: AP)
Đina Makarti: Nemamo vremena, sada moramo da odlučimo (Foto: AP)

"Odluke neće čekati 50 godina. Ovo su današnje odluke", rekla je administrator EPA Đina Makarti na konferenciji za novinare u Beloj kući, preneo je AP.

Nacionalna Administacija za okeane i atmosferu saopštila je prošlog meseca da je maj ove godine bio najtopliji maj širom planete za 136 godina koliko se vode podaci.

Izveštaj dolazi u trenutku kada republikanci u Kongresu nastoje da spreče plan EPA čija su meta elektrane na ugalj i nekoliko dana pošto je papa Franja izdao oštro upozorenje o posledicama globalnog zagrevanja posebno za siromašne i nerazvijene države.

http://www.youtube.com/watch?v=6qBvlL_yZJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track