PARIZ O PRISLUŠKIVANJU: To je neprihvatljivo među saveznicima, ali nema krize
Foto: Thinkstock

Mlaka osuda

PARIZ O PRISLUŠKIVANJU: To je neprihvatljivo među saveznicima, ali nema krize

Planeta -
Francuska će tražiti objašnjenje od SAD, kaže portparol francuske vlade

PARIZ - Francuska je danas osudila kao "neprihvatljivu" špijunažu među saveznicima posle otkrića da su SAD prisluškivale predsednika Fransoa Olanda i njegova dva prethodnika, Nikolu Sarkozija i Žaka Širaka.

"To je neprihvatljivo među saveznicima", rekao je portparol francuske vlade Stefan le Fol u prvoj zvaničnoj reakciji Pariza na izveštaje o prisluškivanju, ali je i dodao da se zbog toga "neće ući u krizu".

Le Fol je ovo izjavio za televiziju I-Tele uoči održavanja hitnog sastanka bezbednosnog tima francuskog predsednika. On je dodao da će sigurno biti traženo od SAD da daju objašnjenje.

SAD su špijunirale Fransou Olanda i Žaka Širaka (Foto: Reuters)
SAD su špijunirale Fransou Olanda i Žaka Širaka (Foto: Reuters)

Na sastanku, kom će prisustvovati i premijer Manuel Vals, šef diplomatije Loran Fabijus, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Žan-Iv le Drian i Bernar Kaznev, kao i najviši zvaničnici obaveštajnih službi zemlje, biće formulisan odgovor Pariza Vašingtonu.

Organizacija Vikiliks objavila je dokumente prema kojima je američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) špijunirala francuske predsednike Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i Frabsoa Olanda u periodu od 2006. do 2012. godine. Veb-sajt Vikiliksa poziva se na poverljive obaveštajne izveštaje i tehnička dokumenta iz NSA.

Ta dokumenta preneli su još samo francuski list Liberasion i istraživački vebsajt Mediapart.

Otrkića o špijuniranju trojice francuskih predsednika naišla su na jednoglasnu osudu francuskih političara kako levice na vlasti tako i opozicione desnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track