Najnovije vesti

CIPRAS PRESEKAO: Banke privremeno zatvorene, uvodi se kontrola kapitala
Foto: Profimedia

Neizvesnost

CIPRAS PRESEKAO: Banke privremeno zatvorene, uvodi se kontrola kapitala

Planeta
14:08h
Grčki premijer Aleksis Cipras objavio je večeras u televizijskom obraćanju naciji da će grčke banke biti privremeno zatvorene, a da se uvodi kontrola kapitala

ATINA - Cipras je i dao uveravanja da su štednja građana, plate i penzije zagarantovani i pozvao sugrađane da ostanu smireni.

Grčki premijer rekao je da je Banka Grčke preporučila da banke ostanu zatvorene i da se uvedu restrikcije na transakcije, posle današnje odluke Evropske centralne banke da ne poveća količinu hitnog novca koje grčke banke mogu da uzmu iz ECB-a.

Današnja odluka doneta je posle dva dana formiranja dugih redova kod bankomata širom zemlje posle Ciprasove odluke da se zakaže referendum o predlozima poverilaca za reforme koje zemlja treba da sprovede da bi dobila neophodnu pomoć.

Ranije danas Evropska centralna banka odlučila je da ne poveća količinu hitnih sredstava koja grčke banke mogu da povuku, što znači da nemaju način da popune novac koji se povlači takvom brzinom.

Cipras nije rekao koliko dugo će banke ostati zatvorene niti je dao detalje o tome kakve će restrikcije na transakcije biti uvedene. Bankarski zvaničnici rekli su da će banke biti zatvorene najmanje jedan dan, a neki mediji javljaju da će to trajati najmanje nedelju dana.

"Zbog odbijanja Evrogrupe da produži program pomoći Grčkoj posle 30. juna, Evropska centralna banka nije povećala količinu likvidnih sredstava koje mogu da povuku grčke banke i time je primorala Banku Grčke da aktivira mere privremenog zatvaranja banaka i ograničenja povlačenja novca", rekao je Cipras.

On je naglasio da su ulozi građana u grčkim bankama apsolutno zagarantovani. "Sada je više nego jasno da je cilj ove odluke samo da ucenjuju grčki narod i da spreče demokratski proces referenduma", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju. Referendum je zakazan za sledeću nedelju, 5. jul, ali grčki program pomoć ističe u utorak, a 7,2 milijardi dolara koje Grčka još nije uzela, blokirani su i više neće biti Grčkoj na raspolaganju posle tog datuma, jer neće biti u stanju da do 30. juna isplate dospelu ratu duMMF-u od 1,6 milijardi evra.

Lu:Evropa i MMF da zadrže Grčku u evrozoni

VAŠINGTON - Američki ministar finansija Džek Lu, pozvao je danas svoje evropske kolege i Međunarodni monetarni fond (MMF) da nastave da sarađuju kako bi pronašli održivo rešenje za sprovođenje reformi u Grčkoj i njen oporavak u okvuri evrozone.

Lu je razgovarao telefonom s nekoliko visokih zvaničnika, uključujući ministre finansija Nemačke i Francuske, kao i direktorku MMF-a Kristin Lagard, saopštilo je američko Ministarstvo finansija. U tim razgovorima, Lu je rekao da je "za sve strane važno da nastave da rade na pronalaženju rešenja, uključujući i diskusiju o potencijalnim dužničkim olakšicama za Grčku, uoči referenduma 5. jula" (o predlozima kreditora), preneo je Rojters.

Ranije danas američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se u telefonskom razgovoru da je od ključne važnosti da se pronađe način da Grčka ostane u evrozoni, saopštila je Bela kuća.

"Dvoje lidera potvrdila su da njihovi ekonomski timovi pažljivo prate situaciju i da će ostati u bliskom kontaktu", navodi se u saopštenju. "Lideri su se složili da je od ključne važnosti da se učini svaki mogući napor i vrati na putanju koja bi omogućila Grčkoj da nastavi reforme i rast unutar evrozone", ističe se u saopštenju Bela kuća.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...