Najnovije vesti

SMETA IM USPEH KURDA: Turska planira da vojno interveniše u Siriji?
Foto: Ap

Uzbuna u Ankari

SMETA IM USPEH KURDA: Turska planira da vojno interveniše u Siriji?

Planeta
Uspeh Kurda u borbi protiv džihadista u Kobaneu uznemirio turske zvaničnike

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predsedavao je danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, javio je Frans pres, prenoseći medijske spekulacije da Ankara planira da vojno interveniše u Siriji, posle uspeha koji su Kurdi ostvarili u borbi protiv džihadista.

Dva dana nakon napada džihadista Islamske države (IS) u kojem je poginulo više od 200 civila, kurdske snage u subotu su potisnule ekstremiste iz Kobanija, grada na sirijsko-turskoj granici.

Sastanak Saveta usledio je par dana pošto je Erdogan rekao da neće "nikada dozvoliti" formiranje kurdske države duž granice s Turskom na jugu.

Napredovanje Kurda alarmiralo je turske zvaničnike, koji optužuju kurdske snage okupljene u Odredima narodne odbrane (YPG) da žele ujedinjenje oblasti Sirije sa kurdskom manjinom i strahuju da bi jačanje kurdskih snaga u susednoj zemlji, ohrabrilo kurdsku manjinu u Turskoj, koja broji 15 miliona pripadnika.

Kurdske snage sada kontrolišu oko 400 kilometara teritorije koja se naslanja na granicu od Kobanija u provinciji Alepo do severoistoka Sirije.

"Poručio sam međunarodnoj zajednici da ni po koju cenu nikada nećemo dozvoliti uspostavljanje nove države na južnim granicama, na severu Sirije", rekao je u petak Erdogan.

U turskim medijima potom su usledile spekulacije da su Erdogan i premijer Turske Ahmet Davutoglu ranije te sedmice tražili od armije da salje vojsku u Siriju, a da komanda zahteva pisanu naredbu od nove vlade koja, međutim, posle nedavnih izbora još nije formirana.

Foto: AP
Foto: AP

Prema navodima provladinog dnevnika "Jeni safak", operacija bi uključila 18.000 pripadnika kopnenih snaga, artiljeriju i podršku iz vazduha na potezu od Kobanija na istoku do oblasti na zapadu koje drže snage Sirijske slobodne armije koja se bori protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Davutoglu je u nedelju upozorio da bi Ankara mogla da preduzme "neophodne mere" bezbednosti za svoje granice, ističući da je Turska "spremna za svaku mogućnost".

Pozivajući se na anonimne izvore, takođe provladin list "Star" piše danas o mogućoj prekograničnoj operaciji, koja bi uključivala formiranje "zone bezbednosti" na granici, dužine 110 kilometara, a da bi o tome trebalo da se raspravlja na današnjem sastanku.

Ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu najavio je da će posle sednice, u čijem radu su učestvovali ministri i vojni vrh, biti izdata "potrebna saopštenja".

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...