DRAMA: Turska ulazi u rat u Siriji, zaustavlja Kurde u borbi protiv IS
Foto: Reuters

Turski lider doneo odluku koja je šokirala Bliski istok

DRAMA: Turska ulazi u rat u Siriji, zaustavlja Kurde u borbi protiv IS

Planeta -
Redžep Tajip Erdogan naglasio da će, bez obzira na posledice, sprečiti stvaranje države Kurda na granici njegove zemlje nakon što su ti borci potisnuli teroriste čak do Rake

ANKARA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan žestoko je uzdrmao politički situaciju na Bliskom istoku najavivši da se sprema da pošalje 20.000 svojih vojnika u rat u Siriju kako bi sprečio stvaranje kurdske države na granicama njegove zemlje.To je obelodanio samo nekoliko dana nakon što su snage Kurda u Siriji uspele da znatno potisnu ekstremiste Islamske države (IS) i čak se približe njihovom sedištu - sirijskom gradu Raki. To je prilično učvrstilo položaj Sirijske kurdske milicije, što, prema Erdoganovim rečima, Turska ne može da dozvoli. Iako je nebrojeno puta dosad napadan da je sklopio tajni savez sa IS u zamenu za to da teroristi te grupe ne napadnu Tursku, Erdogan je juče naglasio da je razlog za njegovo uključivanje u sirijski rat i to što želi da zaustavi napredovanje krvoločnih džihadista.

Drastične mere... Redžep Tajip Erdogan
Drastične mere... Redžep Tajip Erdogan

Iznenadna Erdoganova odluka zabrinula je brojne zemlje u okruženju Turske, posebno zbog činjenice da će se građanski rat u Siriji sada pretvoriti i u međunarodni konflikt.- Dao sam dozvolu svojoj vojsci da deluje i protiv Kurda i snaga Islamske države i vojske sirijskog predsednika Bašara el Asada. Nikad nećemo dozvoliti stvaranje nove države na severu Sirije i jugu Turske. Nastavićemo našu borbu bez obzira na cenu koju je potrebno platiti - naglasio je Erdogan, podsetivši da je njegova zemlja od početka sukoba u Siriji tražila da se na njenoj granici s tom zemljom formira neki vid tampon-zone kako bi se sprečio nekontrolisan priliv izbeglica, ali i terorista s njima.On je naglasio da je njegova zemlja dosad primila više od dva miliona begunaca od rata.Najnovija odluka turskog predsednika usledila je sastanku članova nacionalnih bezbednosnih struktura na kojem je Erdogan dao zeleno svetlo za formiranje specijalnih odreda za Siriju. Oni bi mogli da budu pokrenuti već u petak ove nedelje.- Naša vojska ubiće nekoliko muva jednim udarcem. Sprečavaće i priliv oružja u Siriju preko turske granice, jer dosad smo mnogo puta bili meta kritike da se nedovoljno bavimo tim pitanjem - istakao je neimenovani izvor iz turske vlade.

U akciji... Kurdski borci odneli ključne pobede u potiskivanju džihadista IS
U akciji... Kurdski borci odneli ključne pobede u potiskivanju džihadista IS

Stravično teroristi optužili sirijke za veštičarenjeODSEKLI GLAVE ŽENAMA!Pripadnici ekstemističke grupe Islamska država (IS) javno su odrubili glavu dvema ženama nakon što su ih optužili za veštičarenje. To je prvi put da je takav vid egzekucije sproveden nad ženama u Siriji, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.- Grupa Islamska država pogubila je dve žene odsecanjem glave u provinciji Deir Ezor i ovo je prvi put da Opservatorija beleži da je ta grupa ubila žene na takav način - izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.IS je postao poznat po jezivim egzekucijama, a dosad su njeni pripadnici žene isključivo kamenovali nasmrt po optužbama za preljubu, ali im nikad nisu odsecali glave.

Van kontroleGILAD: SIRIJAUMIRE, USKORO SAHRANA Strateški savetnik izraelskog ministra odbrane Amos Gilad izjavio je da sirijski predsednik Bašar el Asad kontroliše samo petinu Sirije i da bi moglo da se desi da mu na kraju ostane samo krnja država. Izrael i susedna Sirija već dugo su neprijatelji, a ta Giladova izjava odražava zabrinutost zemalja širom regiona da se Sirija de fakto raspada nakon četiri godine građanskog rata.- Ta zemlja je nestala. Ona umire, a sahrana će biti objavljena u dogledno vreme. Bašar Asad će ostati upamćen u udžbenicima istorije kao onaj koji je izgubio Siriju - rekao je Gilad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track