(VIDEO) KJU KLUKS KLAN DIVLJA PO AMERICI: Spalili još jednu crnačku crkvu
Foto: Printscreen Yt

Povampirile se bele kapuljače

(VIDEO) KJU KLUKS KLAN DIVLJA PO AMERICI: Spalili još jednu crnačku crkvu

Planeta -
Požar u crkvi Maunt Zion, osnovanoj pre više od 110 godina, drugi je u poslednih 20 godina, pošto je crkva izgorela do temelja u juna 1995.

BELTON - Još jedna stara crkva crnaca u americkoj državi Južna Karolina - stara Baptistička crkva Maunt Zion u okrugu Vilijamsburg prethodne večeri je bila u plamenu, 20 godina od kada je izgorela do temelja pošto su je zapalili pripadnici rasističkog Kju kluks klana.

Prvi čovek vatrogasaca okruga Vilijamsburg Rendi Svinton rekao je za američku televiziju NBC Njuz da nije poznato da li je namerno podmetnut požar i napomenuo da je oluja prošla kroz područje gde je gorela crkva, "otprilike u isto vreme kada je vatra prijavljena".

Svinton je potvrdio da je 8.000 kvadratnih metara crkve potpuno uništeno.

Nije bilo povređenih, ali su lokalni mediji javili da je crkva uništena, da nije poznat uzrok požara i da je istraga u toku.

Požar je podmetnut dok još traje istraga o požaru u Baptističkoj crkvi u Glover Grou u Varenvilu u Južnoj Karolini, nekoliko dana posle devet smrtnih slučajeva u crkvi Emanuel u Čarlstonu, što je izazvao zabrinutost da su incidenti bili inspirisana rasnom mržnjom, navodi NBS Njuz.

Foto: AP
Foto: AP

Požar u crkvi Maunt Zion, osnovanoj pre više od 110 godina, drugi je u poslednih 20 godina, pošto je crkva izgorela do temelja u juna 1995. kada su je zapalila dva pripadnika Kju kluks klana, koji su priznao krivicu naredne godine. Crkva je obnovljena i tadašnji američki predsednik Bil Klinton je prisustvovao postavljanju kamena-temeljca u obnovi crkve godinu dana kasnije.

http://www.youtube.com/watch?v=gQka5UHqGd0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track