Brejvik: Sreo sam se sa srpskim ratnikom

Potvrđeno pisanje Kurira

Brejvik: Sreo sam se sa srpskim ratnikom

Planeta -
Norveški masovni ubica tvrdi da se sastao sa čovekom iz aše zemlje, koga su strani mediji imenovali kao Legiju

OSLO - Važno poznanstvo.Anders Bering Brejvik, koji je u Norveškoj prošlog jula ubio 77 ljudi, trećeg dana suđenja izjavio je da se 2001. u Liberiji sastao sa „srpskim ratnim herojem koji je pobio mnogo muslimana“. Norveški, francuski i britanski mediji spekulišu da je reč o Miloradu Ulemeku Legiji, što je Kurir objavio još u februaru ove godine.

Brejvik (33) juče je u sudu rekao da je 2001. otišao u Liberiju da bi se tamo sastao sa „srpskim militantnim nacionalistom“, kojeg nije imenovao. Norveški monstrum je izjavio da je taj Srbin bio krivično gonjen zbog ratnih zločina, zato što je „branio svoju zemlju od muslimana“.

Francuski list Nuvel opservater preneo je juče da bi „Brejvikov Srbin“ mogao da bude Ulemek. Taj list piše i da je Brejvik na suđenju izjavio i da je organizacija „Vitezovi templari“, čiji tvrdi da je član, osnovana posle vazdušne kampanje NATO protiv Srbije. Norvežanin je rekao da se u Londonu sastao s još tri osobe, „nacionalističkim militantima“, kojima je rekao za Srbina s kojim se prethodno sastao u Liberiji i s kojima je 2002. osnovao desničarsku organizaciju.

List Gardijan navodi da je Brejvik istakao da su na njega i Vitezove templare, pre svega, uticali „srpski nacionalisti, a ne nacisti“.

Kurir je još početkom februara pisao o tome da je Legija bio Brejvikov idol. Naš list je preneo navode norveške televizije NRK, koja je objavila da policija u Oslu istražuje moguću vezu između Brejvika i Milorada Ulemeka Legije, bivšeg komandanta „crvenih beretki“, koji je osuđen na maksimalnu kaznu zbog ubistva premijera Zorana Đinđića.

U izjavi za norvešku televiziju Ulemekov advokat Aleksandar Zarić negirao je da je njegov klijent ikada sreo Brejvika.

Ili sloboda, ili smrt

Brejvik je juče izjavio da postoje samo dva moguća ishoda njegovog suđenja: puštanje na slobodu ili smrtna kazna. On je istovremeno i sam kazao da nijedan od ta dva ishoda nije realan, budući da je priznao da je izvršio napade i da Norveška ne primenjuje smrtnu kaznu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track