POSLE GRČKOG NE: Varufakis podneo ostavku!
Foto: Reuters

Ministar finansija

POSLE GRČKOG NE: Varufakis podneo ostavku!

Planeta -
Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi kapital koji mu je dao grčki narod na jučerašnjem referendumu. S ponosom ću gledati na prezir kreditora

Grčki ministar finansija Janis Varufakis objavio je jutros na svom blogu da podnosi ostavku na tu funkciju.

"'Kao svaka bitka za demokratska prava tako je i odbijanje ultimatuma Evrogrupe došlo sa velikom cenom. Zato je ključno da veliki kapital koji je stavljen na našu vladu u vidu glasa NE pretvorimo u DA za najbolje rešenje - u dogovor koji garantuje restrukturiranje duga, redistribuciju u korist potrebitih i prave reforme", napisao je Varufakis na svom blogu.

On kaže da je ubrzo nakon objave rezultata referenduma shvatio da su neki članovi evrogrupe pristrani i da su ''namestili'' njegov izostanak sa sastanaka evrogrupe'.

"Zbog tog razloga danas napuštam mesto ministra financija. Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi kapital koji mu je dao grčki narod na jučerašnjem referendumu. S ponosom ću gledati na prezir kreditora. Mi iz levice znamo kako delovati zajedno bez da marimo za privilegije koje nose fotelje. Podržaću premijera Ciprasa u potpunosti, novog ministra financija i celu našu vladu. Nadljudski napori kojima će se iskazati poštovanje hrabrom narodu Grčke i slavnoj pobedi opcije "PROTIV" koja je zalog demokratima širom sveta tek počinje", zaključuje Varufakis.

(N1.info/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track