POVIŠENA BORBENA GOTOVOST: Vojska i policija Crne Gore grupišu jedinice prema Kosmetu
Foto: AP

Zaoštravanje

POVIŠENA BORBENA GOTOVOST: Vojska i policija Crne Gore grupišu jedinice prema Kosmetu

Planeta -
Crnogorska granična policija dobila pojačanje u ljudstvu iz sastava posebne policijske jedinice i Vojske Crne Gore

Pripadnici crnogorske granične policije, koji čuvaju 75 kilometara dugu granicu sa odmetnutom srpskom pokrajinom Kosovo i Metohija, dobili su proteklih dana znatno pojačanje u ljudstvu iz sastava posebne policijske jedinice, a kako se nezvanično saznaje, i od Vojske Crne Gore.

Građani u tom delu Crne Gore javljaju da policijski helikopter češće nadleće ovu oblast, a primećeno je pojačano kretanje policijskih „defendera“ koji koristi posebna policijska jedinica.

Grupisanje i pojačavanje jedinica govori o ozbiljnosti problema, a s obzirom da su u proteklom periodu stigla brojna upozorenja o pripremi mogućih terorističkih udara, sasvim je sigurno da se nešto „krupno“ dešava.

Nedavno su oružane snage Crne Gore imale povećan stepen borbene gotovosti u danima neposredno pre i za vreme obeležavanja Vidovdana. Stavljanje policijskih i vojnih jedinica u povišeni stepen borbene gotovosti, izveden je posle pouzdanih upozorenja srpske Bezbednosno-informativne agencije, o mogućim terorističkim aktivnostima, a javnost o tome nije obaveštavana.

Najsvežije upozorenje stiglo je danas iz Rusije. Ruski akademik Jelena Guskova upozorava da je realizacija projekta „zelene transverzale“ ušla u završnu fazu, i da bi u avgustu moglo doći do oružanih napada u zemljama Balkana. Ona najavljuje izvesnost sukoba i ratnih dejstava različitog intenziteta, kojima bi mogle biti obuhvaćene Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora.

Problem upada naoružanih bandi sa Kosmeta, koje pljačkaju stoku i imovinu u graničnom pojasu nije nov, već je konstantna aktivnost sa kojom se policija suočava.

Prethodno, dok je zaštitu prostora obavljala Vojska Jugoslavije, uredno je zabeleženo na desetine oružanih incidenata i upada naoružanih terorista i pljačkaša sa teritorije Kosova i Metohije.

Poslednjih 12 godina, koliko policija obezbeđuje tu graničnu liniju, granica je postala porozna, a nije redak slučaj da policijske snage propuštaju naoružane bande, izbegavajući sukob sa njima.

U poslednje vreme, kosmetski Albanci su učestali sa zahtevima da se granična linija prema Crnoj Gori pomeri unutar crnogorske teritorije, što analitičari bezbednosti tumače kao pripremu za zaoštravanje odnosa.

(In4s)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track