VAŠINGTON NIJE USPEO: Nema izolacije Rusije, BRIKS uz Putina
Foto: Fonet/AP

Samit u Ufi

VAŠINGTON NIJE USPEO: Nema izolacije Rusije, BRIKS uz Putina

Planeta -
Samit zemalja organizacije BRIKS koji je u u četvrtak u Ufi usvojio političku deklaraciju, na najbolji način pokazuje da rukovodstvo u Vašingtonu nije uspelo da svojim sankcijama izoluje predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kina, Brazil, Indija i Južnoafrička Republika imaju identična, ili vrlo slična mišljenja o brojnim aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima.

Osim što su dali svoju ocenu sadašnje političke situacije u svetu, lideri BRIKS su doneli plan aktivnosti u narednih godinu dana. Na inicijativu Rusije usvojena je Strategija ekonomske saradnje do 2020. godine. Cilj nije samo kooperacija, nego i rast ekonomskog nivoa u svakoj od zemalja članica BRIKS, kao i podizanje konkurentske sposobnosti na svetskom tržištu.

Pored ovog, zemlje BRIKS u Deklaraciji ističu da su neprihvatljive jednostrane sankcije koje narušavaju priznate norme međunarodnog prava. Očigledno svesni da bi Vašington u bližoj budućnosti mogao početi sa naoružavanjem kosmosa, članice BRIKS su apelovale da se ne dopusti trka u naoružanju u kosmosu. Učesnici samita u Ufi su podsetili da je u decembru 2014. godine, Generalna skupština UN, na predlog Rusije, donela rezoluciju o nerazmeštanju oružja u kosmos.

Lideri su se dogovorili da će se zajednički boriti protiv terorizma. Ruski predsednik Putin je istakao da će BRIKS i dalje doprinositi međunarodnoj bezbednosti i rešavanju ključnih pitanja savremenog sveta.

JASAN SIGNAL KIJEVU

Što se tiče najaktuelnijih političkih međunarodnih pitanja, za Putina je svakako veoma važno to što su lideri zemalja BRIKS pozvali da se zavađene strane u Ukrajini drže dogovora u Minsku. To je signal Kijevu da ne kuje ratne planove o vraćanju silom teritorije koja je sada pod kontrolom pobunjenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track