GRČKA DANAS: Redovi pred bankama, novine sve tanje, lekova sve manje...
Foto: čitaoci Kurira

Sve teže

GRČKA DANAS: Redovi pred bankama, novine sve tanje, lekova sve manje...

Planeta -
Regionalne novine više i ne izlaze, a zaliha lekova ima samo za još dva meseca

ATINA - Banke u Grčkoj ni ove nedelje nisu radile, penzioneri dolaze po novu uplatu, limit na podizanje iz bankomata i dalje je 60 evra, pa su gužve ispred banaka velike, o čemu svedoči i ova fotografija jednog čitaoca portala Kurir.

Zbog otežanog uvoza roto-papira novine su primorane da smanje broj stranica, dok su regionalne novine sa slabijim tiražom potpuno obustavile štampanje, prenosi francuski list Tribin.

Najprodavaniji grčki list Ta Nea u svom izdanju od 1. jula napisao je: "Novine koje držite u rukama imaju samo 32 strane, jer naše zalihe papira neće beskonačno trajati". Empros, najčitaniji list na ostrvu Lezbos, smanjio je broj strana sa 20 na 16, a list Patris, najtiražnije novine na ostrvu Kritu, prepolovile su broj strana.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U očekivanju ponovnog otvaranja banaka i autorizacije virmana u inostranstvu, većina industrija živi od zaliha. Građene, međutim, daleko više zabrinjava nestašica lekova sa kojom se suočavaju.

"Ne mogu da radim bez lekova, medicinskog materijala i hrane za bolesnike. Ljudski životi su u opasnosti i potrebno je nešto da se preduzme pre nego što dospemo u poziciju iz koje nema povratka", upozorava direktor bolnice Elpis u Atini, koji se nada da će EU pomoći Grčkoj da izađe iz aktuelne krize.

Ilustracija: Lekova ima za još samo dva meseca (Foto: Reuters)
Ilustracija: Lekova ima za još samo dva meseca (Foto: Reuters)

Evangelos Kolotronus, direktor grčke fabrike lekova Adelko takođe očekuje pomoć i razumevanje evropskih partnera, pre svega zato što najveći deo uvoza ovog proizvođača dolazi iz Nemačke, Francuske i Švajcarske. "Imamo zalihe za još dva meseca. Uputili smo zahtev ministarstvu da plati nekoliko narudžbina u vrednosti od 160.000 evra. Bojim se da će za to biti potrebno vremena", dodao je Kolotronus.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track