POL KRUGMAN: Zahtevi evrogrupe su izdaja evropskog projekta
Foto: Reuters Važi Do 20.1. 2016

Ludost evrobirokrata

POL KRUGMAN: Zahtevi evrogrupe su izdaja evropskog projekta

Planeta -
Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman ocenio je, u svom najnovijem blog postu u Njujork tajmsu, da su zahtevi Evropske unije Grčkoj ludački potez i optužio Nemačku za ubijanje evropskog projekta

"Pretpostavimo da Aleksis Ciprasa smatrate nekompetentnim idiotom. Pretpostavimo da žarko želite da vidite pad Sirize. Pretpostavimo i da pozdravljate mogućnost izbacivanja tih iritantnih Grka iz evrozone. Čak i da je sve to tačno - ovakva lista zahteva evrogrupe je ludost", piše Krugman u blogu pod naslovom "Ubijanje evropskog projekta".

"Ovo je i više od surovosti; ovo je čista osvetoljubivost, potpuno uništenje nacionalne suverenosti, bez nade u ikakvo olakšanje", ocenjuje Krugman i dodaje da je to verovatno "trebalo da bude ponuda koju Grčka ne može da prihvati".

"Čak i tada, to je groteskna izdaja svega onog što je evropski projekat trebalo da predstavlja", navodi američki nobelovac.

On se, takođe, pita može li išta da vrati Evropu sa ivice i ko će posle ovoga ikad više da veruje u dobre namere Nemačke.

Krugman primećuje da je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi pokušao da uvede u pregovore malo zdravog razuma i da se predsednik Francuske, Fransoa Oland, konačno suprotstavio nemačkom izigravanju "moralne" ekonomije, što mu u prošlosti nije uspevalo.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Na nekli način, ekonomija je postala sekundarna. Budimo jasni: u poslednje dve nedelje naučili smo da biti član evrozone znači da, ako pređeš crtu, kreditori ti mogu uništiti ekonomiju".

On smatra da to nema nikakve veze s ekonomijom štednje, jer je činjenica da nametanje teških mera štednje bez smanjenja duga vodi samo u propast, bez obzira na spremnost države da pristane na patnju.

"S druge strane, to znači da bi čak i potpuna kapitulacija Grčke predstavljala - slepu ulicu", naveo je Krugman.

Zapitavši "može li Grčka uspešno da izađe (iz evrozone) i hoće li Nemačka pokušati da blokira njen oporavak", nobelovac primećuje, uz izvinjenje, da sad moraju da se postave i takva pitanja.

"Evropski projekat, koji sam uvek hvalio i podržavao, upravo je primio zastrašujući, možda i fatalan udarac. I šta god da mislimo o Sirizi ili Grčkoj, to nisu uradili Grci", zaključio je Krugman u blogu na "Njujork tajmsu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja