REPORTER KURIRA NA HALKIDIKIJU Grci ljuti: Ciprase, izdajniče!
Foto: Reuters

U redu za novac sa građanima

REPORTER KURIRA NA HALKIDIKIJU Grci ljuti: Ciprase, izdajniče!

Planeta -
Eto šta smo dočekali, kao i Srbi devedesetih, kažu oni koji pred bankomatima čekaju da podignu 60 evra. Očajni su što je njihov premijer pristao na sve zahteve EU

SOLUN - Bliži se ponoć u letovalištu Nikiti na Sitoniji, drugom prstu Halkidikija. Ulice su pune turista, a između jednog restorana i prodavnice knjiga protegao se neobičan red. Na izmaku jednog dana Grci s nestrpljenjem čekaju drugi, kad imaju pravo da iz bankomata izvuku svoje dnevno sledovanje od 60 evra.Pored očajnih domaćina prolaze turisti nemo posmatrajući njihovu agoniju.- Eto šta smo doživeli! Kad se samo setim šta su devedesetih prošli Srbi, a o Rumunima i Bugarima u komunizmu da i ne govorim, a sada bukvalno živimo od njihovog novca - kaže Eleni iz Nikitija, koja živi od izdavanja kuće turistima.Džaba referendumOna je razočarana poslednjom odlukom premijera Grčke da se ne vodi odlukom naroda na referendumu, koji je poručio „ne“ međunarodnim kreditorima, već da se ipak povinuje zahtevima iz EU.- Ne znam zašto smo uopšte izlazili na taj referendum kad je na kraju prihvaćeno gotovo sve što su tražili od nas. Cipras nas je izdao jer smo mi odlučili da ne želimo da nas više ucenjuju i ponižavaju - kaže Eleni gledajući s nestrpljenjem u sat koji otkucava ponoć.

Čekaju ponoć da podignu novac...  Grci u mestu Nikiti
Čekaju ponoć da podignu novac... Grci u mestu Nikiti

Mihalis, trgovac sa Sitonije, ogorčen je odlukom premijera Aleksisa Ciprasa.- Narod je poslao jasnu poruku da neće više takav odnos sa EU. Mislim da možemo sami da nastavimo. Treba da se oslonimo na drahmu i turizam, od kojeg živimo, i da se više okrenemo i približimo Rusiji i Kini. Naravno, i mi treba da se menjamo, ali više nikad ne smemo dozvoliti da se Evropa, pre svega Nemačka, ponaša tako. Posle ove odluke strepim za budućnost zemlje - priča naš sagovornik i ističe da su građani na ivici kolapsa.Banke zatvorene- Banke ne rade danima, ne znam kako funkcionišemo. Sada opstajemo zahvaljujući turistima, ali plašim se zime. Cipras je pogrešio, moramo istrajati po cenu izlaska iz EU. Sve češće mislim na drahmu. Srbi, čuvajte svoj dinar - poručuje sa setom u glasu Janis, prodavac iz Nikitija.

NEZADOVOLJSTVO Cipras preuzima odgovornost, ali ne ide NE PODNOSIM OSTAVKU!Cipras je izjavio sinoć da neće podneti ostavku. On je oštro kritikovao sporazum s međunarodnim kreditorima, ali je istakao da je to najbolje što je Grčka u ovom trenutku mogla da dobije.- Mere koje su nam nametnute nisu racionalne, ali one nude izlaz iz krize - naveo je grčki premijer za državnu televiziju.Cipras je preuzeo odgovornost za prihvatanje strogih uslova lidera evrozone u zamenu za pomoć uprkos tome što ni sam ne veruje u mnoge od drakonskih mera koje taj paket pomoći zahteva.- Preuzimam odgovornost za sve greške koje sam možda počinio, preuzimam odgovornost za tekst u koji ne verujem, ali koji sam potpisao da bih izbegao katastrofu za Grčku, kolaps banaka - istakao je Cipras.Nemački Bild je juče objavio da će Cipras podneti ostavku, a besni građani Atine izašli na ulice protestujući zbog njegovog okretanja EU. Oni su uzvikivali antievropske parole, zahtevali da se ispoštuje volja naroda s referenduma, a u jednom trenutku čak i zapalili zastavu Ciprasove vladajuće stranke Sirize.

Bogati ne plačuLUKSUZNE JAHTE SVUDA PO PRIMORJUNa prelepe plaže na Sitoniji bogatiji Grci, ne mareći mnogo za situaciju u zemlji, dolaze svojim gliserima i luksuznim kolima. Iako se bolja mesta na plaži, naročito u prvom redu, papreno naplaćuju, to za njih ne predstavlja problem. Ironija je što iznos za taj užitak premašuje onih 60 evra koliko obični Grci mogu dnevno da izvuku iz bankomata.

Još nije sve gotovoPARLAMENT DANAS GLASA O SPORAZUMU IZ BRISELAIako je grčki premijer Aleksis Cipras postigao sporazum s predstavnicima Evrogrupe, po kom će njegova zemlja dobiti novi paket pomoći u iznosu od 86 milijardi evra ukoliko sprovede stroge mere štednje, to ne znači da je sve gotovo. Naime, o tom sporazumu, kao i zakonu o novim merama štednje u Grčkoj parlament tek treba da glasa.

UKRATKORusi: Možda ukinemo sankcije GrčkojGrupa za saradnju parlamentaraca Rusije i Grčke spremna je da započne konsultacije o mogućnosti ukidanja prehrambenog embarga.- Smatramo da bi ukidanje sankcija Grčkoj bilo konkretna pomoć. Njenoj robi je potrebno tržište. Iako ono tradicionalno nije Rusija, stvaranjem takve mogućnosti našim partnerima efikasno ćemo pomoći grčkoj ekonomiji - istakli su ruski zvaničnici.

Britanija:

ATINA DA NE RAČUNA NA NAŠ NOVACBritanski ministar Džordž Ozborn doputovao je juče u Brisel, na sastanak ministara finansija zemalja EU, s jasnom porukom da niko ne očekuje da Britanija, koja nije u evrozoni, daje novac za pomoć Grčkoj.- Ideja da se novac britanskih poreskih obveznika koristi za pomoć Grčkoj potpuno je neprihvatljiva - naglasio je Ozborn.

MMF: NISU NAM ISPLATILI NI DRUGU RATUGrčka je do predviđenog roka propustila da vrati i drugu tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Reč je o oko 456 miliona evra koji su u MMF morali da pristignu do 22.00 časa po Griniču u noći između ponedeljka i utorka.Nemačka: MERKELOVA OPTUŽENA ZA UCENENemačka kancelarka Angela Merkel i ministar finansija Volfgang Šojble oštro su napadnuti u Nemačkoj zbog načina na koji su rukovodili pregovorima o grčkoj dužničkoj krizi, uz optužbe opozicionih političara za ucenjivanje Atine, piše britanski Gardijan. Neki poslanici Bundestaga, koji će u petak glasati o pregovorima za treći paket pomoći Grčkoj, optužili su Šojblea da je namerno pokušao da podeli Evropu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track