CNN TVRDI: Malezijski avion oboren raketom proruskih snaga
Foto: AP

Prema izveštaju holandske komisije

CNN TVRDI: Malezijski avion oboren raketom proruskih snaga

Planeta -
Avion aviokompanije "Malezija erlajnz", koji se pre skoro godinu dana srušio na istoku Ukrajine, oboren je raketom proruskih snaga, izvestio je CNN, pozivajući se na nacrt izveštaja holandskih istražitelja

VAŠINGTON - Dokazi idu u prilog tome da su pripadnici proruskih snaga odgovorni za obaranje aviona, koji se 17. jula srušio u regionu Donjecka, kada je poginulo svih 298 putnika, među kojima veliki broj Holanđana, i članova posade, navode istražitelji.

U nacrtu izveštaja koji je dugačak nekoliko stotina stranica, naveden je tačan tip rakete kojom je avion na letu MH17 oboren, kao i putanja rakete, rekao je jedan izvor blizak istrazi.

Drugi izvor, koji je imao uvid u taj dokument, kaže da u njemu postoji rekonstrukcija leta malezijskog aviona, iz minuta u minut, kao i identifikacija dela teritorije sa koga je raketa ispaljena, čime se odgovornost za obaranje aviona stavlja na teret proruskih snaga, navodi američka TV mreža.

U izveštaju se, prema tvrdnjama oba izvora, deo odgovornosti stavlja i na kompaniju "Malezija erlajnz", jer su druge kompanije izbegavale zonu konflikta. Nacrt izveštaja prosleđen je na reviziju brojnim agencijama u svetu uključujući Nacionalnu agenciju za bezbednost saobraćaja, Federalnu vazduhoplovnu administraciju i Boing, navode izvori.

Očekuje se da će finalni izveštaj biti završen i objavljen u prvoj polovini oktobra 2015.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja