(VIDEO) NEVIDLJIVA SMRT: Upoznajte novi ruski bombarder i ponos Putinove avijacije!
Foto: Youtube

Nema mu ravnog

(VIDEO) NEVIDLJIVA SMRT: Upoznajte novi ruski bombarder i ponos Putinove avijacije!

Planeta -
Avion će leteti brže od zvuka, a trebalo bi da bude u stanju da izvršava misije u koje se trenutno šalju čak tri različita aviona: tupoljev Tu-160, strateški bombarder Tu-95MS i tupoljev Tu-22M3

Ruski bombarder "PAK DA" dugog dometa je avion pete generacije koji će pokretati potpuno novi motor (trenutno je u razvoju). Nadimak ovog supersoničnog aviona je "nevidljiva smrt".Avion bi trebalo da bude spreman za prvi let za manje od decenije, saopštio je Vladislav Masalov, direktor ruske kompanije "Junajted endžin korporejšen“ (UEC). Očekuje se da će letelica do prvog poletanja biti opremljena u potpunsti operativnim motorom najnovije generacije.

Nedavno su se pojavili i izveštaji prema kojima ruska kompanija „Junajted instrument manufakturing korporejšen“ (UIMC) razvija jedinstveni komunikacioni sistem za model "PAK DA". Sistem bi trebalo da bude u stanju da analizira stanje čitave letelice, da samostalno adaptira vitalne parametre na osnovu podataka dobijenih analizom i da prema potrebi izdaje odgovarajuće operativne komande.

Nevidljivi bombarder "PAK DA" razvijaju stručnjaci Biroa za dizajn fabrike „Tupoljev“.

Avion će leteti brže od zvuka, a trebalo bi da bude u stanju da izvršava misije u koje se trenutno šalju čak tri različita aviona: „tupoljev“ Tu-160, strateški bombarder Tu-95MS i „tupoljev“ Tu-22M3.

Pretpostavlja se da je dizajn za "PAK DA" pri kraju i da je projekat već prešao u narednu fazu razvoja, što znači da je na redu izrada prototipa letelice. Bombarderi "PAK DA" bazirani su na modelu „tupoljev“ Tu-160, a trebalo bi da uđu u redovnu upotrebu tokom 2023. ili 2024. godine. Prema nekim izvorima, ovi avioni će verovatno biti opremljeni hipersoničnim oružjem, kao i nekim delovima već postojeće opreme koja se ugrađuje u petu generaciju borbenih aviona Suhoj "PAK FA".

Ruski strateški bombarder "PAK DA" trebalo bi da zameni već vremešni "Tu-95" koji je veliki avion sa četiri motora, a koristi se od 1956. godine, a planirano je da leti sa ruskim snagama do 2040. godine.

"Tu-95" može da nosi rakete težine i do 12.000 kilograma, uključujući i nuklearne bojeve glave, što će verovatno biti među karakteristikama i njegovog naslednika. Podsećamo da se juče srušio jedan "Tu-95" dok je bio na trening letu na 80 kilometara od grada Habarovska, istočna Rusija, potvrdili su u Ministarstvu odbrane Ruske federacije.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track