RUSIJI ISPRED NOSA: Američki i ukrajinski vojnici vežbaju kod granice Poljske
Foto: AP

RUSIJI ISPRED NOSA: Američki i ukrajinski vojnici vežbaju kod granice Poljske

Planeta -
Vežbe će trajati dve nedelje i učestvuje 1.800 vojnika iz 18 zemalja

KIJEV - Ukrajinski i američki vojnici počeli su danas sa novim vežbama "Rapid trident" blizu poljske granice, u kojima učestvuje 1.800 vojnika iz 18 zemalja i trajaće nešto manje od dve nedelje.

Vežbe takođe treba da pošalju transparetnu poruku Kremlju o odlučnosti Vašingtona i njegovih saveznika, kako bi osujetili "ekspanzonističke ambicije, koje bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da ima", prenosi AFP.

"Ovi zajednički manevri treba da prikažu široku podršku koju Ukrajina ima u svojoj borbi za slobodu i suverenitet", kazao je komandant ukrajinskih oružanih snaga Oleksadar Sivak, na svečanoj ceremoniji podizanja zastave.

Njegov američki kolega Alfred Renci rekao je da će zemlje učesnice, od kojih je većina u članstvu NATO, kao i bivše sovjetske republike Moldavija i Azerbejdžan, pokazati sposobnost da sarađuju jedinstvena snaga stabilnosti.

Foto: AP
Foto: AP

Vežbe "Rapid trident" su pokrenute ubrzo posle najave ruske mornarice da će jedan vojni brod, stacioniran na Krimu izvoditi vežbe sa raketnom paljbom.

"Posle duge pauze, u demonstriranju vojničkih sposobnosti, regata 'Ladni' napašće lažnu metu sa antipodmorničkim sistemom", rekao je portparol crnomorske flote Vjačeslav Trukačjov, za moskovsku novinsku agenciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track