BILD KROJI KAPU ATINI: Nemački tabloid bi prodao grčka ostrva, stadione i plaže
Foto: Profimedia

Lako s tuđim

BILD KROJI KAPU ATINI: Nemački tabloid bi prodao grčka ostrva, stadione i plaže

Planeta -
Na listi su grčke državne plaže na Peloponezu, marine u Epidaurusu i na ostrvu Idri, luke Pirej i Solun, stadioni izgrađeni za Olimpisjke igre 2004. i bivša američku vojna baza u Iraklionu na Kritu

BEOGRAD/ATINA - Na listi nemačkog tabloida Bild za privatizaciju kojom bi poverioci Grčke došli do novca, nalaze se plaže, marine, dva vladina aviona, 2.500 zgrada u vlasništvu Ministarstva kulture i više od 77.000 drugih nekretnina u vlasništvu grčke države.

Grčka RTV SKAI je danas objavila da Bild na naslovnoj stranici piše da bi se te nekretnine mogle uključiti u novi fond za privatizaciju čije je osnivanje naloženo prošlonedeljnim sporazumom Grčke i ostalih zemalja evrozone.

Pominjući da je američki magnat Voren Bafet nedavno kupio jedno ostrvce kod Atine, list piše da su kandidati za prodaju državne plaže na Peloponezu, marine u Epidaurusu i na ostrvu Idri, luke Pirej i Solun, stadioni izgrađeni za Olimpisjke igre 2004. i bivša američka vojna baza u Iraklionu na Kritu.

Među preldozima Bilda je i 14 grčkih regionalnih aerodroma. Sporazumom Grčke i ostalih zemalja evrozone je predviđeno da se u novi fond za privatizaciju uključe državne nekretnine čijom bi se prodajom moglo doći do 50 milijardi evra, od čega bi polovina bila za refinansiranje banaka, četvrtina za ; otplatu državnog duga i četvrtina za projekte razvoja.

Zvanično nije još utvrđen spisak državnih nekretnina za prodaju jer se očekuje da će to biti deo budućih pregovora Grčke i njenih poverilaca o novom, trećem paketu kreditne pomoći vrednosti veće od 80 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track