KURIROVA AFERA PIRANSKI ZALIV UZDRMALA EVROPU: Ovo je Hrvatska napisala Arbitražnom sudu i Briselu
Foto: Fonet AP

Zakonitost dovedena u sumnju

KURIROVA AFERA PIRANSKI ZALIV UZDRMALA EVROPU: Ovo je Hrvatska napisala Arbitražnom sudu i Briselu

Planeta -
U pismima koja su u petak poslana dvema institucijama navodi se da su javno objavljeni materijali o komunikaciji između arbitra kojeg je imenovala Slovenija, Jerneja Sekoleca i Simone Drenik, otkrili kršenje temeljnih načela postupka

ZAGREB - Prva potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić pismom je u ime hrvatske Vlade obavestila Arbitražni sud i Evropsku komisiju o događajima koji ozbiljno dovode u sumnju verodostojnost i zakonitost celog arbitražnog postupka između Hrvatske i Slovenije.

Skandal je izbio u sredu kad je Kurir i Newsweek objavli transkripte koji pokazuju da su se slovenački sudija pri Arbitražnom sudu i slovenačka diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

U pismima koja su u petak poslana dvema institucijama navodi se da su javno objavljeni materijali o komunikaciji između arbitra kojeg je imenovala Slovenija, Jerneja Sekoleca i slovenačke agentkinje pred sudom Simone Drenik, otkrili kršenje temeljnih načela postupka, saopštilo je ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

- Teško je i temeljito kršena nezavisnost i integritet arbitražnog postupka, navodi se između ostalog u pismima

Sekolec i Drenik u međuvremenu su dali ostavke, a sud je posle toga objavio da će nastaviti postupak kad se popuni njegovo mesto.

U pismu Arbitražom sudu Hrvatska je pozvala preostale sudije arbitre da temeljito pregledaju materijale koji sadrže informacije koje su nanele ogromnu štetu integritetu celog postupka, ali i javnoj percepciji legitimnosti postupka.

- Hrvatska poziva Arbitražni sud da se izjasni o iznesenom, kaže se dalje u saopštenju i dodaje da je izloženo argumentovan hrvatski stav o navedenom.

Ministarka Pusić je pismom obavestila Evropsku komisiju o tome što je Hrvatska preduzela u ovoj novonastaloj situaciji vezanoj uz duboku kompromitaciju arbitražnog postupka kom smo prišli u dobroj veri, poštujući sva pravila međunarodnog prava i međunarodnog suda, navodi se u tekstu potpredsednice Vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

(EPK/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track