(VIDEO) PRIČA IZA SLIKE KOJA JE OBIŠLA SVET: Tajna je u ljubavi
Foto: Tviter

Samilost

(VIDEO) PRIČA IZA SLIKE KOJA JE OBIŠLA SVET: Tajna je u ljubavi

Planeta -
Crni policajac otkriva zašto je pomogao belom rasisti s kukastim krstom na grudima

KOLUMBIJA, Južna Karolina - Početkom sedmice svet je obišla fotografija crnog policajca kako pomaže belom rasisti, članu zloglasnog Kju Kluks Klana, da pobegne od ubitačne vrućine.

Rasisti su protestovali zbog odluke vlasti da se zastava Konfereracije, robovlasničkog Juga iz vremena američkog Građanskog rata, ukloni sa zgrade Kongresa u Kolumibiji, glavnom gradu američke savezne države Južne Karoline. Jednom od vremešnih klanovaca je pozlilo od vrućine, a crni policajac Liroj Smit mu je pomogao. Fotografiju je snimio Bob Godfri, pomoćnik givermera Južne Karoline.

Policajac Smit se iznenadio koliko je fotografija postala popularna i kaže da se nada da će ovaj prizor barem malo pomoći jenjavanju strašne rasne mržnje i nasilja u SAD. Kad su ga novinari upitali šta je, prema njegovom mišljenju, toliko oduševilo ljude, Smit je odgovorio:

"Ljubav. Mislim da je to najbolja stvar na svetu i razlog zbog kog je ljude prizor toliko dirnuo."

http://www.youtube.com/watch?v=L3Ts42oQ-H4

Takođe je ispričao i kako se sve desilo.

"Jedan od demonstranata uputio me na starijeg gospodina. Izgledao je umorno, letargično i slabo. Video sam da s njim nešto nije u redu", priča crni policajac i kaže da nije mnogo pričao s čovekom u majici s kukastim krstom. Identitet rasiste nije otkriven, a zna se samo da je rekao da ne želi da mu novinari kucaju na vrata.

"U tom trenutku Liroj Smit bio je otelotvorenje pokušaja ove savezne države da se konačno odmakne od svoje problematične prošlosti", ispričao je potreseni Godfri.

Jedan od prvih američkih političara koji je reagovao je Džeb Buš, kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

"Inspirisala me samilost s kojom je Liroj Smit pomogao belom demonstrantu rasisti", napisao je on.

(Mashable.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track