MEDVEDEV U LJUBLJANI: Slovenija može da učestvuje u Turskom toku
Foto: AP

Otvorena vrata

MEDVEDEV U LJUBLJANI: Slovenija može da učestvuje u Turskom toku

Planeta -
Sva pitanja o tome kako i kuda će ići kapaciteti "Turskog toka" treba da reši sama Evropska unija, kaže premijer Rusije

LJUBLJANA - Slovenija može da uzme učešće u gasnom projektu "Turski tok" kada on postane izvestan, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev, koji danas završava trodnevnu posetu Sloveniji.

"Mi ne stojimo u mestu. Smatramo da Slovenija, koja je uvek zauzimala konstruktivan stav po tom pitanju, može da učestvuje i u drugim projektima, uključujući i 'Turski tok', kada bude postignut konačan dogovor o njegovoj realizaciji", kazao je Medvedev tokom rusko-slovenačkih razgovora. Premijer je takođe izrazio žaljenje što se odustalo od projekta Južni tok, preneo je Tas.

Rusija želi da sva pitanja o tome kako i kuda će ići kapaciteti "Turskog toka" reši sama Evropska unija, rekao je Medvedev. Prema njegovim rečima, postoji suštinska razlika između projekta "Južni tok" i "Turski tok".

"Tamo (u Južnom toku) smo u početku pokušali da se dogovorima sa svim zemljama, ali do toga nije došlo zbog stava EU u određenom periodu. I to je sramota", naglasio je ruski premijer. "Turski tok" je druga priča, istakao je on.

"To je komercijalni projekat. Zbog toga, sudbinu gasa na teritoriji EU mora da reši sama Evropska unija, da se ne bi naišlo na iste probleme", poručio je Medvedev. R

uski premijer, koji je u subotu uveče došao u posetu Sloveniji povodom odavanja počasti ruskim žrtvama iz Drugog svetskog rata koje su u Sloveniji stradale kao austrougarski zarobljenici, danas popodne završava posetu Ljubljani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track