KO O ČEMU: Šveđani opet traže moguću rusku podmornicu - ovog puta olupinu iz 1916.
Foto: Reuters

Opet je videli

KO O ČEMU: Šveđani opet traže moguću rusku podmornicu - ovog puta olupinu iz 1916.

Planeta -
Ćirična slova na olupini ukazuju na to da je ruska podmornica, a tamo leži od početka 20. veka, kaže stručnjak

STOKHOLM - Švedska vojska je saopštila da proučava video-snimak koji su snimili lovci na olupine brodova, a koji tvrde da se na snimku snimljenom uz istočnu obalu Švedske vidi olupina podmornice za koju se čini da je ruska.

Pre manje od godinu dana nakon švedska vojska i mornarica okončali su bezuspešnu potragu za navodnom ruskom podmornicom koja je opet navodno uočena u blizini Stokholma. Portparol švedske vojske Anders Kalin nije rekao da li vojska, poput lovaca na olupine brodova, takođe veruje da je reč o olupini ruske podmornice.

"Ne želimo da komentarišemo pre nego što dobijemo više informacija. Tokom narednih dana ćemo nastaviti da proučavamo video-snimak", rekao je Kalin. Kompanija za istraživanje morskog dna "Oušn Iks Tim", koja je otkrila olupinu, saopštila je na svom sajtu:

"Nije poznato koliko je stara podmornica niti koliko dugo se nalazi na morskom dnu, ali ćirilična slova na trupu ukazuju da je reč o ruskoj podmornici".

Jedan od ljudi koji su otkrili podmornicu, Denis Asberg, izjavio je za švedski list "Ekspresen" da ona izgleda moderno, ali je jedan stručnjak za podmornice rekao istom listu kako misli da se radi o ruskoj podmornici koja je potonula 1916. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track