NEIZVESNA SUDBINA BIVŠEG GRČKOG MINISTRA: Varufakisu će suditi za veleizdaju?

Haos

NEIZVESNA SUDBINA BIVŠEG GRČKOG MINISTRA: Varufakisu će suditi za veleizdaju?

Planeta -
Mediji pišu da bi mačo levičar mogao da bude uhapšen nakon što su otkriveni transkripti u kojima on kaže da je imao plan da hakuje poreski sistem u zemlji i prevede ga na drahmu

ATINA - Donedavnom grčkom ministru finansija Janisu Varufakisu zvanična Atina mogla bi da sudi za veleizdaju nakon što je grčki list Katimerini obelodanio transkripte njegovih razgovora sa finansijskim stručnjacima iz londonskog Sitija, u kojima on otkriva da je imao zadatak da i pre nego što je Siriza osvojila vlast osmisli plan prelaska zemlje na drahmu.O tom „planu B“, kako ga je Varufakis nazvao, on je govorio nedelju dana pre nego što je 6. jula podneo ostavku na mesto ministra, a inače, ideja je bila da sa grupom hakera nelegalno upadne u poreski sistem zemlje, što se smatra ozbiljnom zloupotrebom i državnim prekršajem.Grupa hakeraTakav zadatak Varufakis je planirao da ostvari pre nego što je grčki premijer Aleksis Cipras ipak pristao na zahteve kreditora i na to da u zemlji sprovede stroge mere štednje i reforme kojima se žestoko suprotstavljao od dolaska na vlast početkom godine."Odlučili smo da hakujemo softver mog ministarstva i kopiramo kod veb-stranice poreskog sistema kako bismo mogli da radimo na uspostavljanju paralelnog sistema plaćanja", rekao je Varufakis u transkriptima i dodao da mu je premijer Cipras dao zeleno svetlo za osmišljavanje „plana B“.Navodi o optužbama za izdaju pojavili su se odmah nakon obelodanjivanja transkripata, na šta je Varufakis reagovao istakavši da pokušavaju da mu smeste i predstave ga lošim ministrom kako bi se prvih pet meseci rada Ciprasove vlade bacilo u vodu. Međutim, i pored toga, mediji su juče nastavili da spekulišu o teškom porazu aktuelnog člana grčkog parlamenta i o tome da mu sledi hapšenje.

EU ga napala da lažeInače, Varufakis je u transkriptima istakao da je kompjuterski sistem njegovog ministarstva pod kontrolom kreditora, što je EU juče oštro negirala i istakla da Grk laže."Tvrdnje gospodina Varufakisa da „trojka“ ima kontrolu nad grčkim generalnim sekretarijatom za javne finansije netačne su i neosnovane", izjavila je portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva, aludirajući na „trojku“ kreditora - Evropsku komisiju, Evropsku centralnu banku i Međunarodni monetarni fond.Inače, transkripti nisu prvi povod zbog kog je Varufakis pretrpeo žestok udarac. Naime, samo dve nedelje ranije ugledni grčki advokat Panajotis Janopulos zatražio je da vrhovni sud prosledi njegov zahtev skupštini te zemlje da se bivši ministar finansija isključi iz tog tela i da mu se oduzme poslanički mandat. Janopulos je optužio Varufakisa da je Grčkoj naneo štetu od 20,8 milijardi evra tako što je „bezobzirno prekršio politički i pravni mandat koji je dobio od grčkog naroda“.

Teorije ekonomisti našli rešenje NEMCI DA ODU IZ EVROZONE!Nekoliko vodećih svetskih ekonomista objavilo je u tri vodeće američke publikacije da bi kriza, koja je zbog Grčke zahvatila evrozonu, mogla da se prevaziđe ukoliko bi Nemačka napustila tu zajednicu. Ona bi tako dobila sopstvenu jaku monetu - marku, a posustale privrede bi mogle da se oporave zahvaljujući znatno oslabljenom evru, čime bi Nemci postali bogatiji, a južni Evropljani manje siromašni, ocenjuju ekonomisti.Stručnjaci kažu da bi Nemačka napuštanjem monetarne unije oslobodila put zemljama s juga Evrope da svoja zaduženja stabilizuju. Pri tom misle na Grčku, Italiju, Španiju i, pod određenim uslovima, i Portugal. Ašok Modi sa Univerziteta u Prinstonu piše da je u narednih 25-30 godina neizbežna reorganizacija monetarne unije.

Nova kriza u AtiniSPORNE IZJAVE U TRANSKRIPTIMAu trenutku kada se banke zatvore morali smo da imamo nekakav rezervni, paralelni sistem plaćanja koji bi našoj ekonomiji omogućio da funkcionišepostoji sajt poreske uprave putem kog klijenti koriste svoje račune za porez i prebacuju novac u te svrhe. Planirali smo da napravimo rezervni nalog prikačen za svaki broj poreskog računa, a da nikome je kažemo. To bi omogućilo da prebacujemo novac čak i kada postojeći sistem prestane da funkcioniše, a novac bude neophodan za državne posloveto bi podrazumevalo i stvaranje paralelnog bankarskog sistema koji bi zamaskirao rezultate agresivne politike Evropske centralne banke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja