ATLANTIK: Vašington želi da Moskvi preda Ukrajinu u zamenu za Iran i Siriju
Foto: Rojters

Traže izlaz iz ćorsokaka

ATLANTIK: Vašington želi da Moskvi preda Ukrajinu u zamenu za Iran i Siriju

Planeta -
Jedan broj zapadnih analitičara procenjuje da bi SAD i EU mogle da "prodaju" Ukrajinu kao kontrauslugu za pomoć Rusije pri potpisivanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu - piše časopis Atlantik

VAŠINGTON - Vašington pokušava da dobije podršku Moskve i po pitanju dobrovoljne i ustavne ostavke sirijskog lidera Bašara Asada.

Američki list navodi da se sve češće iznose pretpostavke kako je sa ruskim liderom Vladimirom Putinom sklopljen "uzajamno povoljan aranžman".

O tome se počelo govoriti 14. jula kada je predsednik SAD Barak Obama pohvalio ulogu Putina u sklapanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Sumnje su pojačane kada je pomoćnik državnog sekratara SAD Viktorija Nuland otišla u Kijev da uveri zastupnike da prilikom unošenja ispravki u Ustav unesu i pitanje ruskog jezika i na taj način priznaju poseban status Donjecke i Luganske oblasti.

List tvrdi da je Rusija dobila u poslednje vrijeme dvije bitne stvari.

Dobitak za Moskvu jeste stvaranje diplomatskog formata "Nuland - Karasin" u kojem će se ukrajinska kriza rešavati bez sudelovanja Ukrajine.

A druga važna stvar je amandman na Ustav Ukrajine u kojem se navodi se će "specifičnosti realizacije lokalne samouprave u pojedinima dijelovima Donjecke i Luganske oblasti biti uređene posebnim zakonom"- piše američki list.

Putin pohvalio sporazum o iranskom nuklearnom programu

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je danas sporazum između velikih sila i Irana u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Prema saopštenju Kremlja, Putin je rekao Netanjahuu tokom današnjeg telefonskog razgovora da sporazum "obezbeđuje pouzdane garancije", te da je iranski nuklearni program isključivo mirovni.

Putin je dodao da će sporazum imati "pozitivan uticaj na bezbednost i stabilnost na Bliskom istoku". Iran i šest svetskih sila zvanično su 14. jula u Beču objavili postizanje istorijskog sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Netanjahu je bio na čelu napora da se blokira sporazum kojim bi se ukinule sankcije Iranu. On je u julu oštro kritikovao sporazum koji su postigli Iran i šest svetskih sila, tvrdeći da se time omogućava Iranu da napravi nuklearno oružje koje će biti pretnja opstanku Izraela i svetskoj bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track