Najnovije vesti

Jeo po potrošačkoj korpi i smršao 5,5 kilograma
Foto: Rojters

Silom na dijeti

Jeo po potrošačkoj korpi i smršao 5,5 kilograma

Planeta
Ruski činovnik sproveo eksperiment ne bi li dokazao državi da je tako nemoguće živeti

MOSKVA - Jedan ruski činovnik u nameri da pokaže vlastima i biznismenima da je nemoguće živeti na onome što se zove "minimalna sredstva za život", a čiju sumu utvrđuje država, napravio je mesečni eksperiment koji se završio tako što je izgubio pet i po kilograma.

Zamenik šefa administracije Tbiliskog rejona Krasnodarskog kraja na jugu Rusije, Dmitrij Žertovskij uspeo je da se prehrani tokom 30 dana sa utvrđenih 6.500 rubalja za taj kraj, odnosno sa oko 167 evra. Još je uspeo da uštedi 75 rubalja, odnosno gotovo dva evra. Žerovskij (28) počeo je eksperiment 19. marta i od tada je o svojoj ishrani uredno vodio dnevnik na Tviteru. Računao je da će nakon eksperimenta vlasnici firmi prijavljivati realne prihode i plaćati porez čime bi bili povećani prihodi i u lokalni budžet.

Lokalna televizija - Deveti kanal Kubanji saopštila je da je već 20-ak biznismena potpisalo sporazum sa lokalnom administracijom, obećavši da će radnicima plaćati najmanje 9.000 rubalja (232 evra).

Žerovskij je u početku nameravao da potroši na ishranu oko 2.000 rubalja, a ostatak novca na plaćanje komunalnih usluga i kupovinu neke robe. Rashodi na prevoz kako bi išao na posao, odeća i obuća u eksperimentu nisu uzeti u obzir.

Kako je pisao činovnik, jeo je najčešće krompir, hleb, makarone, pio čaj i na hranu trošio u proseku 60 do 80 rubalja dnevno, ali nije mogao da sebi priušti voće, slatkiše ili alkoholna pića. Lekari su pri tome ocenili da je njegova ishrana bila neuravnotežena, da nije unosio dovoljno belančevina i vitamina.

Deo sredstava potrošio je na mobilni telefon, frizera, veš i sredstva za ličnu higijenu (pastu za zube), kao i na komunalne usluge.

"Minimum sredstava za život" u Rusiji utvrđuje vlada, polazeći od potrošačke korpe. Minimum sredstava izračunava se uglavnom na osnovu potrošačkih potreba državnog komiteta za statistiku.

Krajem prošle godine u Rusiji je u proseku iznosila 6.209 rubalja po stanovniku (oko 160 evra), a potrošačka korpa za radno sposobno stanovništvo iznosila je 6.710 rubalja, a za penzionere 4.902. Žerovskij nije prvi koji je izveo ovakav eksperiment, najčešće su ih sprovodili novinari kako bi pokazali vlastima da sa statistikom postoji problem.

U Jekaterinburgu, student Vitalij Nikišin je početkom 2011. godine pokušao da mesec dana živi u skladu sa minimalnom potrošačkom korpom koja je u toj, Sverdlovskoj oblasti, iznosila svega 2.632 rublje.

Za 31 dan oslabio je dva i po kilograma, a na kraju eksperimenta tri dana nije ustajao iz kreveta zbog slabosti. "Za zdravlje to nije korisno. A zbog stalnog rasta cena, cena proizvoda je za gotovo 600 rubalja veća od utvrđene minimalne potrošačke korpe", kazao je on.

Novinarka Moskovskog komsomolca je takođe, početkom 2011. godine pokušala da se u Podmoskovlju prehrani mesec dana sa 1.500 rubalja (tada oko 37 evra) jer je tada u oblasti utvrđeni minimum sredstava za život iznosio 6.585 rubalja.

Na kraju eksperimenta, ona je izjavila da je u principu moguće preživeti ako ne boluješ, ne oblačiš se i ne plaćaš komunalne usluge.

Premijer Rusije Vladimir Putin je u nedavnom izveštaju o radu vlade u poslednje četiri godine naveo da će zemlja u naredne tri godine ući u spisak pet najvećih privreda sveta, a kao jedan od postojećih problema naveo da su najviše plate veće 16 puta od najnižih, a da je prosečna plata u Rusiji oko 24.000 rubalja, odnosno oko 600 evra.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...