ISTEKAO ULTIMATUM DŽIHADISTA Egipat pokušava da spase zarobljenog Hrvata, islamisti gube strpljenje?

Mučno čekanje

ISTEKAO ULTIMATUM DŽIHADISTA Egipat pokušava da spase zarobljenog Hrvata, islamisti gube strpljenje?

Planeta -
Tomislavu Salopeku, koga su oteli 22.jula, džihadisti prete da će ga ubiti ukoliko egipatske vlasti ne ispune njihove zahteve, ali su pristali na produženje roka

Sudbina zarobljenog Hrvata Tomislava Salopeka, koga su džihadisti oteli još 22. jula, a pre dva dana zapretili da će ga ubiti, i dalje je neizvesna. Međutim, kako su džihadisti najavili da će ga pogubiti danas u 17.35, usled pregovora odlučili su da produže rok za još dva dana. Samim tim, svi se nadaju da će uskoro Hrvat moći da se vrati svojoj porodici.

Hrvatski mediji prenose da je malo ko hteo da priča u prestonici Egipta o Tomislavu Salopeku. Takođe, ni u francuskom preduzeću u kom je zaposlen 30-godišnji Hrvat nisu želeli da govore o dramatičnoj situaciji.

Egipatski mediji objavili su da njihova vlada najverovatnije neće popustiti zahtevima otmičara Tomislava Salopeka, ali da je voljna da plati otkupninu za njega.

Kako se navodi, u međuvremenu, četiri egipatske tajne službe rade na rešavanju slučaja otetog hrvatskog inženjera, a prema pojedinim, nezvaničnim, informacijama, Salopek je lociran u pustinji na granici Egipta sa Libijom. Kako je nazvanično saznao Jutarnji list, locirana je IP adresa sa koje je postavljen video obraćanja Tomislava Salopeka javnosti. ISIL-ov računar u trenutku slanja snimka nalazilo se u Libiji.

Neimenovani izvor iz egipatske policije je izjavio: "Ne znamo ništa o zatočenicama u egipatskim zatvorima koje spominje" Islamska država. Pojačavamo napore kako bi pronašli počinitelje i spasili žrtvu", rekao je izvor.

Hrvatska vlada i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova i dalje čine sve kako bi pomogli svom državljaninu, a njegova porodica aplovala je na otmičare da ga puste na slobodu. U Kairu se nalazi šefica hrvatske diplomatije, Vesna Pusić, zajedno sa Salopekovom suprugom Natašom.

Podsetimo, Tomislav Salopek je u Kairu radio za francusku kompaniju CCG kao menadžer, a 22. jula ekstremisti su ga presreli kada je išao na posao, strpali u automobil i odveli u nepoznatom pravcu. Pre dva dana pojavio se snimak u kome on klečeći na kolenima dok pored njega stoji maskirani džihadista izjavljuje da će ga ubiti za 48 sati ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi. Islamisti su tražili da se u zamenu za njegov život oslobodi grupa muslimanki.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track