Za Divjaka slučaj Dobrovoljačka završena stvar

Sramota

Za Divjaka slučaj Dobrovoljačka završena stvar

Planeta -
Bivši ratni general Armije BiH izjavio da je obeležavanje godišnjice stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu provokacija

SARAJEVO - Bivši ratni general Armije BiH Jovan Divjak izjavio je, povodom najava iz Banjaluke da će 3. maja ponovo obeležiti godišnjicu stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, da treba "stati u kraj provokacijama" i da je ovaj slučaj "završena stvar".

Divjak, koga je austrijsko tužilaštvo prošle godine odbilo da izruči Srbiji i odbacilo sve optužbe protiv njega u vezi sa ovim slučajem, rekao je da tužilaštvo BiH snosi glavnu krivicu jer nije stavilo tačku na dešavanja u Dobrovoljačkoj, preneo je Dnevni avaz.

"Sve dok je tako, imaćemo obeležavanja i provokacije koje će se nastaviti svake godine. Tužilaštvo BiH to mora okončati. Jasno podvući crtu, da ne kažem zabraniti", poručio je Divjak.

On je rekao da u Dobrovoljačkoj ulici više nije problem obeležavanja, kako kaže, "navodnog zločina", nego činjenica da u RS ne žele da prihvate odluke Tužilaštva BiH i Međunarodnog suda pravde u Hagu.

"Sve dok je tako, dok se negiraju Tužilaštvo BiH i Hag, to je provokacija", rekao je Divjak.

Tužilaštvo BiH je u januaru ove godine obustavilo istragu u slučaju "Dobrovoljačka" protiv 14 osumnjičenih, među kojima je bio i Jovan Divjak.

U napadima bošnjačkih snaga u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine ubijena su 42 pripadnika bivše JNA. U Sarajevu je prvi put stradanje vojnika u Dobrovoljačkoj ulici obeleženo 2010, u organizaciji Odbora vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track