JOŠ IMA NADE Francuska ambasadorka: Ima pomaka u pregovorima o Hrvatu Tomislavu Salopeku

Ekstremisti nemilosrdni

JOŠ IMA NADE Francuska ambasadorka: Ima pomaka u pregovorima o Hrvatu Tomislavu Salopeku

Planeta -
Izvori bliski ekstremistima, naime, tvrde da su džihadisti ubili 30-godišnjeg Hrvata, radnika francuske firme CGG Ardiseis

ZAGREB - Izvori Islamske države tvrde da su pripadnici te ekstremističke organizacije odsekli glavu otetom Hrvatu Tomislavu Salopeku, objavio je danas Index.hr, pozivajući se na pisanje newsday247, ali zvanične potvrde te stravične vesti još nema kao ni snimka ili fotografije koji bi to potvrdili.

To daje nadu pre svega njegovoj porodici, ali i hrvatskim vlastima da nije sve gotovo i da ima nade za spas ovog 30-godišnjaka koji je u Egipat otišao kao radnik francuske firme.

Podsetimo, hrvatski mediji su danas oko 14 sati preneli vest da su izvori bliski ekstremistima javili da su džihadisti ubili 30-godišnjeg Hrvata, radnika francuske firme CGG Ardiseis.

Navodno su se pojavile i slike obezglavljenog Salopeka, ali njihova autentičnost još nije potvrđena.

Prema ranijim informacijama, Islamska država je navodno razmatrala produženje roka od 48 sati, nakon što je juče istekao ultimatum za njegovo pogubljenje.

Bokoz: Ima pomaka u pregovorima sa IS oko Salopeka

Ambasadorka Francuske u Hrvatskoj Mišel Bokoz izjavila je da je u poslednjih nekoliko časova došlo do bitnog pomaka u pregovorima sa ekstremistima Islamske države o oslobađanju otetog Tomislava Salopeka, javio je Jutarnji list.

"Francuska vlada je u kontaktu s egipatskim kolegama i možemo reći da su egipatske vlasti trenutno ključni faktor. Vrlo aktivno rade na slučaju i, koliko znamo, samo u poslednjih nekoliko sati prilično su napredovali, tako da smo sigurni da će učiniti sve što mogu da oslobode gospodina Salopeka", rekla je Bočoz. Hrvatske i egipatske službe i dalje rade na pronalaženju otetog Salopeka, rečeno je Hini u hrvatskom ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, dan nakon što se šefica diplomatije Vesna Pusić iz Kaira vratila u Zagreb i nakon što je istekao 48-satni ultimatum koji je postavila Islamska država. "I dalje se radi na tome, ali zbog osetljivosti situacije ne možemo izneti više detalja", rekli su u ministarstvu. Salopek, koji je otet 22. jula ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao, radio je za francusku grupu "Kompanji ženeral de žeofizik" (Compagnie Generale de Geophysique, CGG). Index.hr je preneo pisanje newsday247 da izvori Islamske države tvrde da su pripadnici te ekstremističke organizacije odsekli glavu otetom Hrvatu, ali zasad nema potvrde te informacije. Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske je za Index.hr reklo da nema informacija o navodnom pogubljenju Salopeka.

Zašto je ISIS oteo baš ovog Hrvata?

Stručnjaci za islamističke grupe su u analizi za egipatski portal "Sedam dana" ocenili da je otmica Hrvata Tomislava Salopeka organizovana iz nekoliko razloga, prenose hrvatski mediji.Prvi razlog je otvaranje krize između Egipta i inostranstva, a drugi da se pokvari svečanost raskošne inaguracije nove trase Sueckog kanala koja je otvorena u četvrtak, 6. avgusta, a predstavlja projekat kojim je egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi želeo da učini Egipat svetskom silom i učvrstiti vlast i svoju harizmu.

Otmica je proces koji je izveden "da bi se pokvarilo otvaranje novog Sueckog kanala, jer taj kanal potvrđuje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku svetsku moć na mapi sveta", izjavio je stručnjak za islamističke grupe Kamal Habib. On je dodao da novi Suecki kanal "ujedinjuje narod pod sadašnjim političkim vođstvom".

Stručnjaci za islamističke grupe navode da su egipatske bezbednosne službe krenule u potragu za mestom na kome otmičari drže taoca, pri čemu su im od pomoći bile informacije koje im je dao vozač. "Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posedovali", navodi portal "Sedam dana".

Informacije upućuju na to da je cilj poremetiti javni mir i stvoriti krizu između Egipta i sveta, piše portal. Habib predviđa da ni Egipat, ni Hrvatska neće pregovarati sa "Dašom" (što je drugi naziv za Islamsku državu). "Očekujem da će ostati na stavu protiv terorizma i da neće biti kolebanja niti sa strane hrvatske niti egipatske vlade", kaže on.

Stručnjak za islamske grupe Hišam al Nadžar, takođe, smatra da je IS otmicu uskladila sa otvaranjem Sueckog kanala, jer su oči sveta tada bile uprte u Egipat, a ona je iskoristila priliku. Nadžar ističe, na osnovu priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni sa jednom organizacijom, već im je cilj da koordinišu finansijsku pomoć, razmenjuju informacije i oružje sa IS.

Izvori bliski terorističkoj grupi koja drži hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka kazali su ranije danas da se razmatra produženje roka od 48 sati za ispunjenje njihovih zahteva. Islamisti su 30-godišnjeg Salopeka kidnapovali 22. jula u jednom od rejona Kaira, a u sredu su objavili video-snimak u kom prete da će ga pogubiti u roku od 48 sati, ukoliko egipatske vlasti ne oslobode sve zatvorene muslimanke.

(Tanjug/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track